Menemen je tursko jelo koje je sve više traženo i na ovim prostorima. Služi se uz domaći hrskav hleb, i to tako što se komadi hleba umaču u menemen i jede se direktno iz posude u kojoj je jelo pripremano.
Menemen je veoma sličan jelu koje mi zovemo sataraš ili bećarac, ali ipak drugačiji. To su zapravo jaja pripremljena na turski način i fantastičan je recept za doručak sa povrćem uz sir, mada se može jesti i kao ručak ili večera. Tradicionalno se priprema u bakrenim posudama.
Menemen – sastojci:
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 srednji crni luk
1 zelena paprika
2 zrela paradajza
3 kašike paradajz paste
½ kašičice sušenog origana
ljuta tucana paprika
so i biber
4 velika jaja
peršun, nana, mladi luk
kriške hleba za serviranje
U tiganju zagrejte 2 supene kašike na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckan luk i paprike i začinite solju. Dinstajte 4 do 5 minuta, redovno mešajući dok ne omekša (pazeći da luk ne porumeni).
Dodajte iseckan paradajz i paradajz pastu. Začinite sa još malo soli, bibera i origana. Dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok paradajz ne omekša, ali i dalje da zadrži oblik (5 do 7 minuta).
Napravite rupe u ovoj mešavini povrća i smanjite toplotu na srednje-nisku. Dodajte jaja u udubljenja i kratko pržite, promešajte malo jaja viljuškom i sve zajedno držite na vatri još par minuta. Gotovo jelo začinite po ukusu tucanom paprikom, naseckanim peršunom, nanom ili naseckanim mladim lukom. Servirajte uz domaći hrskav hleb.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: