Fantazija ukusa.
Medena pita je starinski kolač koji je u mnogim domovima jedan od omiljenih, a baš ovih dana je vrlo tražen među domaćicama u Srbiji. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci:
Kore:
40 g masti
2 kašike meda
80 g šećera
4 kašike mleka
1 kašičica soda bikarbona
1 jaje
400 g mekog brašna
Fil:
500 ml mleka
140 g šećera
2 vanilin šećera
6 kašika pšeničnog griza
1 limun
250 g margarina
Glazura:
200 g čokolade
80 g margarina
Priprema:
Kore
Umutiti mast, šećer, jaje, med, mleko i sodu bikarbonu.
Dodati brašno i umesiti testo.
Podeliti na tri dela.
Razvući tanko i peći kratko dok kore ne porumene.
Izmešati griz sa malo mleka.
Ostatak mleka i šećer staviti da provri.
Skuvati griz u mleku i ostaviti da se ohladi.
U ohlađeno umutiti margarin i sok od limuna.
Filovanje:
Podeliti fil na dva dela i filovati kore. Ostaviti da prenoći i sutradan staviti glazuru.
Glazura
Na tihoj vatri otopiti čokoladu i margarin i preliti preko kolača, piše Coolinarika.com.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: