Medena pita je trenutno najtraženiji recept u Srbiji – sasvim opravdano

Foto: Shutterstock

Fantazija ukusa.

Medena pita je starinski kolač koji je u mnogim domovima jedan od omiljenih, a baš ovih dana je vrlo tražen među domaćicama u Srbiji. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

View this post on Instagram

A post shared by Slatko.lo (@slatko.lo)

Sastojci:

Kore:

40 g masti

2 kašike meda

80 g šećera

4 kašike mleka

1 kašičica soda bikarbona

1 jaje

400 g mekog brašna

Fil:

500 ml mleka

140 g šećera

2 vanilin šećera

6 kašika pšeničnog griza

1 limun

250 g margarina

Glazura:

200 g čokolade

80 g margarina

Priprema:

Kore

Umutiti mast, šećer, jaje, med, mleko i sodu bikarbonu.

Dodati brašno i umesiti testo.

Podeliti na tri dela.

Razvući tanko i peći kratko dok kore ne porumene.

Izmešati griz sa malo mleka.

Ostatak mleka i šećer staviti da provri.

Skuvati griz u mleku i ostaviti da se ohladi.

U ohlađeno umutiti margarin i sok od limuna.

Filovanje:

Podeliti fil na dva dela i filovati kore. Ostaviti da prenoći i sutradan staviti glazuru.

Glazura

Na tihoj vatri otopiti čokoladu i margarin i preliti preko kolača, piše Coolinarika.com.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram