Masno testo je definitivno jedan od onih kolača koji me instant vraćaju u detinjstvo. Pravila sam ga kao devojčica i sa mamom i sa bakom i pamtim ga po jednostavnosti i mekoći koje se ne zaboravljaju.
Ovo je idealna letnja poslastica čije se testo priprema s jogurtom, a voće možete izabrati po svom ukusu. Odlično ide sa malinama, višnjama, borovnicama ili pak kupinama. Tokom sezone baka i mama su uglavnom ostavljale maline i višnje u zamrzivač, pa smo u ovom kolaču uživali cele godine.
Kombinacija blago slatkog mekanog testa i sočnog kiselkastog voća davala mu je jedinstven šmek u kom smo mi klinci uživali entuzijastično, pa se dešavalo da već posle pola sata u plehu ne ostane ni jedno parče.
Masno testo se služi blago prohlađeno ili hladno, mada odlično ide i toplo uz kuglu sladoleda od vanile, a ukoliko želite da se igrate sa oblicima, možete ga praviti i u obliku kuglofa, ali i kao mafine za doručak.
Sastojci za masno testo:
4 jaja
8 kašika šećera
1 čaša od 200 dl ulja
1 čaša jogurta
2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
voće po želji
Priprema masnog testa:
Belanca odvojite i umutite ih dobro mikserom dok sneg ne bude skroz gust i kompaktan. Moja mama je čvrstinu šama proveravala tako što izvrne vanglicu i ukoliko se ne pomeri, znači da je dobro. Onda postepeno dodajete 4 kašike šećera.
Žumanca umutite sa preostale 4 kašike šećera dok ne izgube jarko žutu boju i u to dodajte, ulje, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano promešajte dok se smesa ne sjedini, a onda postepeno, kašiku po kašiku, dodajte sneg od belanaca i mešajte polako da se dobije glatka masa. Važno je da testo ne „ubijete“ varjačom jer onda neće lepo da naraste.
Masu sipajte u pleh obložen pek papirom i po vrhu nabacajte voće po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kolač lepo ne porumeni. U zavisnosti od jačine rerne, trebaće vam oko 20 minuta.
Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: