Masno testo s voćem i jogurtom: Sočno, mekano i osvežavajuće

Masno testo
Foto: Shutterstock

Masno testo je definitivno jedan od onih kolača koji me instant vraćaju u detinjstvo. Pravila sam ga kao devojčica i sa mamom i sa bakom i pamtim ga po jednostavnosti i mekoći koje se ne zaboravljaju.

Ovo je idealna letnja poslastica čije se testo priprema s jogurtom, a voće možete izabrati po svom ukusu. Odlično ide sa malinama, višnjama, borovnicama ili pak kupinama. Tokom sezone baka i mama su uglavnom ostavljale maline i višnje u zamrzivač, pa smo u ovom kolaču uživali cele godine.

Kombinacija blago slatkog mekanog testa i sočnog kiselkastog voća davala mu je jedinstven šmek u kom smo mi klinci uživali entuzijastično, pa se dešavalo da već posle pola sata u plehu ne ostane ni jedno parče.

Masno testo
Foto: Shutterstock

Masno testo se služi blago prohlađeno ili hladno, mada odlično ide i toplo uz kuglu sladoleda od vanile, a ukoliko želite da se igrate sa oblicima, možete ga praviti i u obliku kuglofa, ali i kao mafine za doručak.

Masno testo
Foto: Shutterstock

Sastojci za masno testo:

4 jaja

8 kašika šećera

1 čaša od 200 dl ulja

1 čaša jogurta

2 čaše brašna

1 prašak za pecivo

voće po želji

Priprema masnog testa:

Masno testo
Foto: Shutterstock

Belanca odvojite i umutite ih dobro mikserom dok sneg ne bude skroz gust i kompaktan. Moja mama je čvrstinu šama proveravala tako što izvrne vanglicu i ukoliko se ne pomeri, znači da je dobro. Onda postepeno dodajete 4 kašike šećera.

Žumanca umutite sa preostale 4 kašike šećera dok ne izgube jarko žutu boju i u to dodajte, ulje, jogurt i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Lagano promešajte dok se smesa ne sjedini, a onda postepeno, kašiku po kašiku, dodajte sneg od belanaca i mešajte polako da se dobije glatka masa. Važno je da testo ne „ubijete“ varjačom jer onda neće lepo da naraste.

Masno testo
Foto: Shutterstock

Masu sipajte u pleh obložen pek papirom i po vrhu nabacajte voće po želji. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kolač lepo ne porumeni. U zavisnosti od jačine rerne, trebaće vam oko 20 minuta.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram