Torta u kojoj uživaju sva čula, a i Novaku je bila omiljena - markiza po receptu Dijane Đoković.
Novak i Jelena Đoković praktikuju poseban režim ishrane, bez mesa i glutena, a isti program prate i njihova deca. Međutim, majka najboljeg tenisera sveta nije toliko stroga i, po sopstvenom priznanju, ume da „prekrši pravila” kada je unuci zamole da im spremi prave palačinke.
Jednom prilikom Dijana Đoković ispričala je šta je pravila Novaku kada je bio mali. Kao i većina dece, obožavao je razne poslastice.
„Najčešće sam mu pravila bajadere, palačinke, keks-tortu i markizu. I ne samo Nole, sva tri sina su volela slatkiše“, otkrila je Dijana jednom prilikom. Markiza torta, kao što joj i nobl naziv kaže, vodi poreklo iz Francuske.
Ovaj kremasti delikates vrlo je jednostavan za pripremu, a karakterističan je po bogatom ukusu i raskošnoj teksturi. Svaki pravi sladokusac trebalo bi da zna kako se pravi.
Recept za markiza tortu je univerzalan, mada, u zavisnosti od želja i ukusa, nekad ima izuzetaka od pravila.
Markiza torta sastojci
2 dl svežeg mleka
400 g piškota
250 g maslaca
250 g čokolade za kuvanje
10 jaja
250 g šećera
250 g slatke pavlake
kašičica ruma
Markiza torta priprema
Najpre odvojte žumanca od belanaca. Mutite žumanca mikserom dok ne dobijete penastu smesu. Dok mutite, postepeno ubacujte 125 grama šećera dok se sve dobro ne sjedini.
Sipajte smesu u šerpicu, kuvajte nekoliko minuta, pa pred kraj ubacite čokoladu i rum. Kuvajte dok ne dobijete gladak fil.
U međuvremenu umutite maslac i dodajte u smesu.
U drugoj posudi sjedinite belanca sa preostalim šećerom i mutite dok ne dobijete šam. Umešajte ga sa čokoladnim filom.
Piškote potopite u mleko kako bi malo omekšale. Poređajte ih na dno okruglog kalupa prečnika 25 cm, preko njih sipajte krem i poravnajte. Piškote možete da poređate i uz krug kalupa, kao ogradu.
Odložite u frižider. Najbolje bi bilo da odstoji preko noći. Na kraju, umutite slatku pavlaku i napravite šlag, pa dekorišite tortu čokoladnim mrvicama ili seckanim pečenim lešnicima, piše Hello.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Pratite nas i na društvenim mrežama: