Uzimala sam svakog jutra manuka med i sad mi je jasno što ga zovu čistim zlatom

manuka med novinarka vogue
Mélanie Defouilloy Foto:privatna arhiva /preuzeto sa vogue.fr

Zašto je manuka med tako poseban, pa ga stručnjaci nazivaju superhranom?

Manuka med jede i Novak Đoković jer veruje da je izuzetno moćan i blagotvoran za organizam. I šta ovaj med čini tako posebnim? To je proverila Melani Defujua, novinarka magazina Vogue.

manuka med
Foto:shutterstock

Ona je, kako kaže, svakog jutra uzimala po kašiku ovog meda i usput shvatila sve njegove benefite.

Manuka med se smatra antiupalnom superhranom koja jača imunitet.

„Manuka med je bez premca najbolji u odnosu na sve druge vrste meda. Ima antibakterijska svojstva, pomaže kod izlečenja i dobar je za varenje. Redak i izuzetno vredan, ovaj med pčele proizvode samo od cveta biljke manuka sa Novog Zelanda i pojedinih delova Australije. Izdvaja se jedinstvenim svojstvima, između ostalog, i po tome što je odličan za blistavu kožu. Njega domoroci vekovima koriste kao prirodni lek“, kaže ona.

Dodaje da je tajna u njegovom sastavu.

„Sadrži velike količine metilglioksala (MGO), organske supstnace sa snažnim antibakterijskim dejstvom. U drugim vrstama meda ovog sastojka ima ili vrlo malo ili ga nema uopšte. Studije su čak pokazale da manuka med može da zaustavi rast bakterija otpornih na antibiotike, kao što su stafilokoke i ešerihija koli.“

MGO je odgovoran za mnoge lekovite osobine manuka meda. Pored MGO, manuka med sadrži i druge bioaktivne komponente poput leptosperina i flavonoida, koji doprinose njegovim jedinstvenim svojstvima.

manuka med
Foto: Lynne Sutherland / Alamy / Alamy / Profimedia

Manuka med se obično ocenjuje pomoću UMF sistema (Unique Manuka Factor), koji meri prisustvo MGO i drugih aktivnih sastojaka. UMF ocene su u rasponu od 5+ do 20+, pri čemu veći brojevi označavaju više aktivnih sastojaka i to znači da je ovaj med jači, a ujedno i skuplji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram