Novak Đoković se kune u manuka med i tvrdi da njemu duguje snagu

manuka med
Foto:shutterstock

Šta je manuka med, po čemu se razlikuje od običnog meda koji svi jedemo i za šta je dobar - kako ova skupocena namirnica može da pomogne našem organizmu?

Šta je manuka med i zašto je poseban

Manuka med je specifična vrsta meda poreklom sa Novog Zelanda i iz pojedinih delova Australije, gde se pčele hrane nektarom sa grma Leptospermum scoparium, poznatog kao manuka. Ovaj med je nadaleko čuven po svom izuzetnom kvalitetu i lekovitim svojstvima, što ga razlikuje od običnog meda koji se konzumira širom sveta. Iako je med sam po sebi jedna od najzdravijih namirnica na svetu, čini se da je manuka med nešto zaista posebno. Inače, i Novak Đoković jede manuka med redovno što mu, između ostalog, daje snagu.

Kako se pravi manuka med

Manuka med se proizvodi na sličan način kao i drugi medovi. Pčele prikupljaju nektar sa cvetova manuka grma i donose ga u košnice gde ga pretvaraju u med. Ali ono što manuka med čini posebnim je specifičan nektar sa cvetova manuka grma. Taj nektar sadrži određene komponente koje nisu prisutne u drugim vrstama meda.

manuka med
Foto: Lynne Sutherland / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastav manuka meda

Jedna od ključnih karakteristika manuka meda je njegova velika koncentracija metilglioksala (MGO), koji se formira iz dihidroksicetona (DHA) prisutnog u nektaru. MGO je odgovoran za mnoge lekovite osobine manuka meda. Pored MGO, manuka med sadrži i druge bioaktivne komponente poput leptosperina i flavonoida, koji doprinose njegovim jedinstvenim svojstvima.

Manuka med se obično ocenjuje pomoću UMF sistema (Unique Manuka Factor), koji meri prisustvo MGO i drugih aktivnih sastojaka. UMF ocene su u rasponu od 5+ do 20+, pri čemu veći brojevi označavaju veći nivo aktivnih sastojaka.

Koliko košta manuka med

Teglica od 250 grama manuka meda košta od 3.000 dinara, pa čak do 9.000 dinara u zavisnosti od koncentracije sastojaka, tj. UMF oznake.

Razlika između običnog i manuka meda

Dok običan med pruža osnovne hranljive materije i ima određena antibakterijska svojstva, manuka med je daleko specifičniji i snažniji zbog visokih koncentracija MGO i drugih bioaktivnih sastojaka. Klasičan med obično ne sadrži isti nivo ovih sastojaka, pa stoga njegova lekovita svojstva nisu toliko snažna.

Prednosti i upotreba manuka meda

Manuka med se često koristi zbog svojih antibakterijskih, antiinflamatornih i antioksidativnih svojstava. Evo kako sve može biti koristan:

Poboljšava zdravlje probavnog sistema

Manuka med može pomoći u smanjenju simptoma gastrointestinalnih poremećaja kao što su gastritis i čir na želucu. Njegova antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv bakterija koje mogu uzrokovati ove probleme.

Dobar za kožu

Zahvaljujući svojim antiseptičkim i antiinflamatornim svojstvima, manuka med se koristi u tretmanu akni, ekcema i rana. Može se direktno naneti na kožu kao deo prirodne terapije za brže zarastanje i umanjivanje upala.

Ublažava simptome prehlade i gripa

Manuka med zbog svojih umirujućih i antibakterijskih osobina može pomoći u ublažavanju simptoma gripa i prehlade, kao što su bol u grlu i kašalj. Preporuka je da se uzima jedna do dve kašičice dnevno, koje možete pojesti direktno ili pomešati sa mlakom vodom ili čajem.

Jača imunosistem

Redovno konzumiranje manuka meda može pomoći u jačanju imunološkog sistema i pružiti dodatnu zaštitu protiv infekcija.

Održava oralnu higijenu

Zbog svojih antibakterijskih svojstava manuka med se može koristiti kao deo oralne higijene za poboljšanje zdravlja desni i smanjenje broja bakterija u ustima.

Kupovina samo od proverenih izvora

Manuka med se ističe među drugim vrstama meda zbog jedinstvenih i velikih koncentracija bioaktivnih sastojaka kao što su MGO i leptosperin. Njegova primena u terapeutske svrhe je široka i može pozitivno da utiče na različite aspekte zdravlja. Međutim, važno je napomenuti da ovaj med, koji je prilično skup, treba kupovati samo od proverenih izvora da biste bili sigurni da je originalan i odličnog kvaliteta.

Treba, ipak, imati na umu, piše BBC, da nema dovoljno dokaza da metilgliozsal preživljava kada se jede, niti da ima bilo kakvu korist za naše zdravlje. Ovo nije oblast u kojoj je rađeno mnogo istraživanja finansiranih nezavisno, ali iako postoji mala količina dokaza da med generalno može ublažiti bol u grlu, još uvek ne postoje ubedljivi dokazi da će konzumiranje kupljenog manuka meda biti efikasnije u tome nego neka jeftinija alternativa. Slično tome, ne postoje čvrsti i ubedljivi dokazi koji bi pokazali da može pomoći kod varenja.

Dakle, iako se neki ljudi kunu u njegovu blagotvornost, ovo nije podržano kliničkim ispitivanjima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram