Lisnata pogača: Recept iz Zapadne Srbije koji moja mama sprema za slave, svadbe, rođendane – i ne tako srećne prilike

Lisnata pogača
Lisnata pogača Foto:shutterstock

Lisnata pogača je u tradiciji moje porodice ono što Amerikanci popularno zovu "comfort food". To su sva ona jela od kojih se, dok ih jedete, osećate bolje. Zato moja mama za sva porodična okupljanja sprema ovu pogaču, od Božića i Uskrsa, preko slava i rođendana do pomena i zadušnica.

Kao deca smo se najviše radovali božićnom i uskršnjem jutru jer znamo da nas tad na stolu za doručak čeka topla i mekana, mamina lisnata pogača, koju smo tamanili sa kajmakom i sirom, pršuticom i kuvanim jajima, pa uz to i malo ruske salate i svežeg paradajza. Mmmmm…

Ovaj recept idealan je za slavsku trpezu, pa lisnatu pogaču domaćice često prave umesto slavskog kolača ili česnice.

Sastojci:

1 kocka sirovog kvasca

100 g mlake vode

1 kašičica šećera

1 kašičica brašna

3 domaća jaja

200 g jogurta

200 g toplog mleka

100 g ulja

So (po ukusu)

800 g brašna (po potrebi i više)

200 g margarina (otopljenog do konzistencije ređe pavlake)

1 žumance (za premazivanje)

Susam (za posipanje)

Priprema:

Lisnata pogača Foto:shutterstock

U mlaku vodu dodajte šećer i kašičicu brašna. Umešajte kocku kvasca i ostavite da nadođe oko 10 minuta.

Umutite jaja, jogurt, toplo mleko, ulje i kačičicu soli u jednoj posudi.

Dodajte smesu s kvascem u umućena jaja i sve dobro izmešajte ručno. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete smesu koja je dovoljno gusta da može da se razvuče oklagijom.

Ostavite testo da nadolazi na toplom mestu oko 30 minuta.

Kada je testo nadošlo, izmesite ga rukama, dodajući još brašna po potrebi.

Razvucite testo oklagijom na debljinu malog prsta, ili tanje.

Otopite margarin do konzistencije ređe pavlake i njime premažite testo, zatim ga urolajte i seckajte dobijeni rolaz na krugove koje ćete dalje ređati u okrugli pleh blago podmazan margarinom ili uljem. Stavljajte komade jedan do drugog u krug, praveći oblik ruže, a u sam centar kruga stavite isečene ivice rolata jer su one najtanje.

Ostavite pokaču da nadođe još 30 minuta u toploj prostoriji.

Premažite je žumancetom i pospite susamom.

Pecite u prehodno zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200 stepeni, možda i duže ako je rerna slabija. Gotovo je kad je pogača zlatno smeđe boje.

Kad je gotova, izvadite je i prekrijte krpom i ostavite da se malo prohladi. Lisnata pogača se jede topla, a odlična je i kad je zagrejete sutradan – pod uslovom da bilo koje parče ostane.

Lisnata pogača
Lisnata pogača moje mame

Prijatno i pratite nas za još originalnih recepata!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram