Laki trikovi da se rešiš nadutosti i smanjiš obim struka

nadutost
Foto: Paps4Real / BENS / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Male promene u navikama mogu da znače mnogo.

Hrana koja izaziva nadutost

Recimo, pasulj je izvrstan izvor vlakana i belančevina. Takođe sadrži materiju zvanu rafinoza koju bakterije naknadno treba da razgrade. To može proizvesti gasove i dovesti do nadutosti. To nije loše, a ni opasno za tebe, a koliko gasova neko dobije, razlikuje se od osobe do osobe, ali i o vrsti pasulja. Brokoli, kupus i prokelj takođe sadrže rafinozu. Tvoje telo će se verovatno brzo prilagoditi. Lekovi bez recepta mogu ti pomoći da lakše probaviš ovu hranu, odnosno smanjiš nadutost, piše miss7.

Uspori s jelom

Što brže jedeš, to više vazduha gutaš. Tvoj želudac može da se nadme kada se u njemu zarobi vazduh, koji ponekad prelazi u tvoja creva. Osim toga, kad jedeš brzo, pojedeš više hrane. To je delom zato što tvom želucu može trebati čak 30 minuta da tvom mozgu kaže da si sita. Možda ćeš preterati pre nego što tvoj mozak dobije poruku, a to takođe može uzrokovati da se osećaš naduto.

Limitiraj gazirana pića

Ograniči gazirana pića. Gas koji progutaš dok piješ gazirana pića i druga penušava pića – pivo, šampanjac, sokove – može napuniti tvoj probavni sistem. Deo ostaje i kreće se kroz tvoj probavni sistem dok ne izađe na drugi kraj. Zato se i zove prolazni gas. Dakle, ako patiš od nadutosti stomaka, bolje je popiti čaj. Recimo, dobar čaj kod nadutosti je čaj od nane. Takođe je dobar i čaj od đumbira.

Ograniči so

Tvom telu je potrebna so, ali većina nas je konzumira više nego što nam je potrebno. So podstiče tvoje telo da zadrži više vode, zbog čega možeš patiti od nadutosti. Takođe može uzrokovati probleme s bubrezima i visok krvni pritisak. Možda ćeš dobiti više soli u svojoj ishrani nego što misliš iz prerađene i brze hrane. Stoga proveri na etiketama nivo soli (natrijuma) i zapamti: samo zato što je ne osetiš, ne znači da je nema.

BONUS VIDEO: Joga za bolove tokom ciklusa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram