Recept Snežane Čalić, takmičarke MasterChefa, za krofne s jagodama i pattiserie kremom

Foto: Shutterstock

Snežana Čalić, takmičarka iz 16. i 17. sezone MasterChef Australia, poznata je po svojim jelima inspirisanim balkanskom kuhinjom.

Snežana Čalić je žena koja je svojom harizmom, smelošću i kulinarskim talentom osvojila publiku i žiri popularnog takmičenja MasterChef Australia. Kao takmičarka 16. i 17. sezone, Snežana je donela dašak balkanske kuhinje na jednu od najpoznatijih gastronomskih scena sveta.

Rođena i odrasla u Srbiji, Snežana je u Australiji izgradila život i zasnovala porodicu, ali je svoju strast prema domaćoj hrani sačuvala netaknutu. Njena jela često su omaž njenim korenima: bogati ukusi, autentični sastojci i emocija pretočena u hranu. Od tradicionalnih jela poput punjenih paprika i krofni, do savremenih varijacija srpske kuhinje, njena kuhinja svedoči o ljubavi prema domaćim receptima.

Ono što Snežanu izdvaja jeste sposobnost da poveže sentimentalno i kulinarsko – njena jela su porodična sećanja pretvorena u umetnost na tanjiru. U MasterChef kuhinji je bila prepoznata kao šef koji kuvanju pristupa srcem, ali i tehnički precizno, često kombinujući rustične elemente sa modernom prezentacijom.

Ovo je njen recept za za krofne s džemom od jagoda i pattiserie kremom koje je pripremila u emisiji.

Sastojci

Za testo:

200 ml toplog mleka

2 kašike šećera

7 g suvog kvasca

400 g brašna

½ kašičice soli

1 jaje

1 žumance

2 kašike ulja

Rendana korica 1 limuna

Za džem od jagoda:

250 g jagoda, iseckanih

100 g šećera

Sok i korica ½ limuna

Za pattiserie krem:

250 ml mleka

½ kašičice ekstrakta vanile

2 žumanca

50 g šećera

20 g gustina

50 g maslaca

Ostalo:

Ulje za prženje

Prah šećer za posipanje

Priprema

U maloj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5 minuta dok se ne zapeni.

U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte jaje, žumance, ulje, limunovu koricu i pripremljenu smešu sa kvascem.

Zamesite mekano i elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste 30–40 minuta, dok se ne udvostruči.

Džem:

U šerpi pomešajte jagode, šećer, limunov sok i koricu. Kuvajte na srednjoj vatri 20–30 minuta dok se ne zgusne. Ohladite i sipajte u poslastičarsku kesu.

Pattiserie krem:

Zagrejte mleko sa vanilom dok ne provri. U drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin. Polako dodajte toplo mleko u smesu sa žumancima, stalno mešajući. Vratite sve u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Ohladite i sipajte u poslastičarsku kesu.

Formiranje i prženje krofni:

Testo rastanjite na debljinu od 1 cm i izrežite krofne prečnika 10 cm. Ostavite ih da odstoje 10 minuta.

Zagrejte ulje na 180°C i pržite krofne dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.

Ocedite ih na papirnom ubrusu.

Punjenje i serviranje:

Napravite mali otvor na vrhu svake krofne i napunite ih džemom i kremom.

Pospite prah šećerom i poslužite.

Za detaljniji prikaz pripreme, možete pogledati video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram