
Snežana Čalić, takmičarka iz 16. i 17. sezone MasterChef Australia, poznata je po svojim jelima inspirisanim balkanskom kuhinjom.
Snežana Čalić je žena koja je svojom harizmom, smelošću i kulinarskim talentom osvojila publiku i žiri popularnog takmičenja MasterChef Australia. Kao takmičarka 16. i 17. sezone, Snežana je donela dašak balkanske kuhinje na jednu od najpoznatijih gastronomskih scena sveta.
Rođena i odrasla u Srbiji, Snežana je u Australiji izgradila život i zasnovala porodicu, ali je svoju strast prema domaćoj hrani sačuvala netaknutu. Njena jela često su omaž njenim korenima: bogati ukusi, autentični sastojci i emocija pretočena u hranu. Od tradicionalnih jela poput punjenih paprika i krofni, do savremenih varijacija srpske kuhinje, njena kuhinja svedoči o ljubavi prema domaćim receptima.
Ono što Snežanu izdvaja jeste sposobnost da poveže sentimentalno i kulinarsko – njena jela su porodična sećanja pretvorena u umetnost na tanjiru. U MasterChef kuhinji je bila prepoznata kao šef koji kuvanju pristupa srcem, ali i tehnički precizno, često kombinujući rustične elemente sa modernom prezentacijom.
Ovo je njen recept za za krofne s džemom od jagoda i pattiserie kremom koje je pripremila u emisiji.
Sastojci
Za testo:
200 ml toplog mleka
2 kašike šećera
7 g suvog kvasca
400 g brašna
½ kašičice soli
1 jaje
1 žumance
2 kašike ulja
Rendana korica 1 limuna
Za džem od jagoda:
250 g jagoda, iseckanih
100 g šećera
Sok i korica ½ limuna
Za pattiserie krem:
250 ml mleka
½ kašičice ekstrakta vanile
2 žumanca
50 g šećera
20 g gustina
50 g maslaca
Ostalo:
Ulje za prženje
Prah šećer za posipanje
Priprema
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5 minuta dok se ne zapeni.
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Dodajte jaje, žumance, ulje, limunovu koricu i pripremljenu smešu sa kvascem.
Zamesite mekano i elastično testo. Pokrijte i ostavite da naraste 30–40 minuta, dok se ne udvostruči.
Džem:
U šerpi pomešajte jagode, šećer, limunov sok i koricu. Kuvajte na srednjoj vatri 20–30 minuta dok se ne zgusne. Ohladite i sipajte u poslastičarsku kesu.
Pattiserie krem:
Zagrejte mleko sa vanilom dok ne provri. U drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin. Polako dodajte toplo mleko u smesu sa žumancima, stalno mešajući. Vratite sve u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne otopi. Ohladite i sipajte u poslastičarsku kesu.
Formiranje i prženje krofni:
Testo rastanjite na debljinu od 1 cm i izrežite krofne prečnika 10 cm. Ostavite ih da odstoje 10 minuta.
Zagrejte ulje na 180°C i pržite krofne dok ne postanu zlatno smeđe sa obe strane.
Ocedite ih na papirnom ubrusu.
Punjenje i serviranje:
Napravite mali otvor na vrhu svake krofne i napunite ih džemom i kremom.
Pospite prah šećerom i poslužite.
Za detaljniji prikaz pripreme, možete pogledati video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: