Svi je obožavamo.
Reforma je poznata srpska čokoladna torta bez koje ne može da se zamisli nijedno slavlje. Ovaj recept spada među prve poslastice koje svaka domaćica nauči da napravi. Kora se pravi od belanaca i oraha, a kada se spoji sa čokoladnim filom, nastaje pravo malo zadovoljstvo. Reforma je toliko čuvena da se služi i u restoranima, a svako ima svoj recept. Sada je pred vama starinski i najjednostavniji recept za ovu predivnu tortu. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci:
Za koru:
14 belanaca
400 g mlevenih oraha
400 g šećera
4 kašike brašna
Za fil:
14 žumanaca
14 kašika šećera
150 g čokolade
250 g putera
Priprema:
Umutite belanca i postepeno dodajte šećer. Zatim dodajte orahe i brašno i lagano promešajte. Pola smese sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i poravnajte.
Pecite na 200°C oko 20 minuta.
Izvadite koru iz pleha, pokrijte je krpom da se ne suši, pa stavite drugi pek papir i sipajte preostalu smesu. Opet poravnajte i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Obe kore presecite na dva dela. Sve kore pokrijte krpom dok pravite fil.
Umutite žumanca sa šećerom i onda ih kuvajte na pari, uz mešanje. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi.
Sklonite fil sa šporeta i pokrijte providnom folijom.
Kada se ohladi na sobnoj temepraturi, dodajte puter sobne temeprature i dobro umutite.
Ređajte koru, pa fil i tako redom dok sve ne utrošite. Poslednji red treba da bude fil.
Po želji tortu pospite mlevenim orasima, piše Stvar ukusa.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: