Kraljica američkih krofni otkrila svoj tajni recept: Savršenstvo koje ćete smazati u trenu

Foto:Shutterstock/Instagram/vickysdonuts

Božanstveni slatkiš.

Viki Grem, koju zovu kraljicom američkih krofni, sama je učila pekarski zanat i 2015. godine, posle posete porodici u Torontu, otvorila „Vicky’s Dounts“, pekaru specijalizovanu za krofne u severnoameričkom stilu.

Počela je u maloj kuhinji iznajmljenog stana u istočnom Londonu, a danas dnevno pravi i do hiljadu krofni. Njen kuvar „Donuts“ sadrži više od 50 jednostavnih recepata za ovu neodoljivu poslasticu, kao i razne ideje za dekoraciju.

Sastojci za 12 krofni ili 24 mini-krofne:

750 g oštrog brašna

80 g šećera

80 g neslanog maslaca

15 g soli

3 x 7 g instant suvog kvasca

3 jajeta

240 ml mleka

150 ml tople vode

2 kašike biljnog ulja

Priprema:

Brašno, šećer i maslac sjedinite u vangli, napravite dva udubljenja u brašnu na različitim stranama, pa u jedno sipajte so, a u drugo kvasac.

Razlupajte jaja i naspite toplo mleko.

Mikserom mutite najmanjom brzinom, pažljivo dosipajući malo pomalo vode. Ako ne koristite aparat, jednom rukom mesite testo, a drugom sipajte vodu.

Kada se svi sastojci sjedine, trebalo bi da dobijete vlažnu i lepljivu smesu.

Postavite testo u čistu vanglu, prekrijte navlaženom kuhinjskom krpom i ostavite da dvostruko naraste (20-25 minuta, u zavisnosti od temperature u kuhinji).

Podmažite dva pleha biljnim uljem.

Nabrašnjavite ruke i pospite još malo brašna po radnoj površini, pa testo zamesite u loptu.

Oklagiju pospite brašnom i razvijte ga oklagijom na približno dva centimetra debljine.

Koristite okruglu modlu da isečete krofne i postavite ih na podmazan pleh, ostavljajući dovoljno prostora između.

Preostalo testo ponovo zamesite i rastanjite oklagijom, pa ponavljajte proces dok ne iskoristite sve.

Sačekajte 10-20 minuta da nadođe, da se na dodir vraća u početni položaj. Pripremite krofne prema jednoj od metoda i dodajte glazuru ili fil po želji.

Uputstvo za filovanje:

Filovane krofne podrazumevaju upotrebu modli. Međutim, umesto da izvadite testo iz sredine, ostavite ga unutra kako bi i prsten od testa i „rupa“ zajedno nadošli.

Krofne pecite ili pržite sa sredinom, ali unutrašnju rupu pažljivo uklonite oštrim nožem, ostavljajući tanak sloj testa na osnovi kako bi služio kao barijera za fil, da se unutrašnji deo ne izlije napolje.

Prženje kao način pripreme:

Pržene krofne biće pufnaste i hrskave. Ovo je prvobitni i najefektniji način pripreme. Budite oprezni sa vrelim uljem.

Voda ne sme da dospe u tiganj ili šerpu, pa vodite računa da ne dođe do prskanja.

Zagrejte ulje za prženje ili biljno ulje (približno tri litra) u tiganju ili šerpi na 180 stepeni Celzijusovih.

Koristite rešetkastu špatulu za pažljivo postavljanje krofni u ulje.

Pržite po minut sa obe strane, da porumene.

Vadite ih iz dubokog ulja kuhinjskom hvataljkom i postavljajte na pleh obložen ubrusom koji će upiti višak ulja.

Odložite da se ohlade.

Pečenje kao način pripreme:

Rernu zagrejte na 220 stepeni Celzijusovih i tepsiju ispunite ključalom vodom.

Postavite je na dno rerne. Krofne poprskajte uljem (oko tri puta za svaku), postavite na podmazani pleh i pecite šest minuta.

Čim ih izvadite iz rerne, ponovo poprskajte uljem, pa odložite da se ohlade, piše Hello Magazine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram