Kralj antioksidanata čiji nedostatak izaziva tumore

Pekara
Foto: sammy / Alamy / Alamy / Profimedia

Vitamin koji je jedan od najjačih antioksidanata ima sposobnost da, zahvaljujući enzimu karnozinu, uništava štetne slobodne radikale.

Vitamin E učestvuje u gotovo 200 biohemijskih procesa u ljudskom telu i jedan je od onih bez kojih imunitet ne može dobro da funkcioniše. Baš kao vitamin C, i ovo je moćan antioksidant koji učestvuje u zaštiti ćelija od delovanja slobodnih radikala, a izuzetno je važna i njegova sposobnost regulisanja imunološke funkcije.

Slabljenje organizma

Kod nedostatka vitamina E imunitet organizma slabi, što je povezano s povećanim brojem infektivnih bolesti i češćom pojavom tumora, prenosi Živim.hr. Preporučena dnevna doza vitamina E je 15 mg (u obliku alfa-tokoferola), ali terapijske doze su dosta veće. Gornja granica dnevnog unosa je 1000 mg.

Da više ne mora biti i bolje, pokazuje istraživanje univerziteta Tufts. Pratila se učestalost infekcija u domovima za stare u kojima se kao vid zaštite davao vitamin E. Ispostavilo se da je doza od 200 mg bila idealna, a veće doze nisu povećavale zaštitni učinak.

Dobri prehrambeni izvori vitamina E su orašasto voće i semenke, povrće, biljna ulja: semenke suncokreta (30g=7,4mg), bademi (30g=7,3mg), lešnici (30g=4,3mg), kikiriki (30g=2,2mg), brazilski orah (30g=1,6mg), spanać (pola šoljice=1,9mg), avokado (pola ploda=2,1 mg), pasirani paradajz (četvrtina šoljice=2,8mg).

Nizak nivo vitamina E može dovesti do slabosti mišića, poteškoća u koordinaciji i hodanju, utrnulosti, pogoršanja vida, problema s imuno sistemom, neplodnosti…

Manjak vitamina E redak je kod zdravih osoba, posebno ako se hrane mediteranskom ishranom koja obezbeđuje njegove potrebne količine.

Protiv neplodnosti

Vitamin E vrlo je delotvoran antitrombin jer sprečava zgrušavanje krvi i tako pruža prevenciju od nastanka trombova.

Pročitajte još:

Osim toga, sprečava oksidaciju hormona hipofize i nadbubrežne žlezde i pospešuje pravilno funkcionisanje linolenske kiseline, nezasićene masne kiseline. Prednost mu je i to što pospešuje izlučivanje mokraće, pa tako pomaže srčanim bolesnicima koji pate od nakupljanja vode u organizmu, a dobro je znati i da poboljšava vid kod osoba u srednjem životnom dobu.

Istraživanja su pokazala i da poboljšava stanje kod sindroma nemirnih nogu te da ublažava bolove u udovima.

Dokazano je i da suplementacija vitaminom E može pomoći u postizanju veće debljine endometrija kod žena kod kojih je endometrijum tanji od 10 mm, čime se povećavaju šanse za začeće. Takođe, studije su pokazale da ovaj vitamin povećava pokretljivost i zdravlje spermatozoida. Ispitivanje na miševima pokazalo je da su miševi u čijoj ishrani nije bilo vitamina E postali neplodni.

Spermatozoidi kod mužjaka postali su nepokretni, a kod ženki je bilo više spontanih pobačaja nego kod onih koje nisu imale manjak tog vitamina. Nakon što su neplodne miševe počeli da hrane pšeničnim klicama, koje imaju dosta vitamina E, ponovo su postali plodni.

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram