Korisni trikovi kako možete prepoznati pravi prirodni med

med
Kako prepoznati pravi med od veštačkog, Foto: MICROGEN IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Kod kupovine meda jedino što nam je svima bitno jeste da je pravi, prirodni. Iako se skoro svi porodaju pod tom "markicom" ipak nisu svi takvi, naime pravi med ima neka svojstva koja 'veštački' med nema, a otkrivamo kako ih možete jednostavno raspoznati...

Med je oduvek imao posebno mesto u svakom domaćinstvu, ipak neki proizvođači medu dodaju šećerni sirup kako bi dobili veće količine. Ako želite znati kako da razlikujete čisti, pravi med od “lažnog”, ovo su trikovi koji će vam u tome pomoći…

Stavite kašiku meda u vodu i ako ostane na dnu čaše, reč je o pravom, čistom medu. “Veštački” će odmah početi da se otapa, odnosno meša  s vodom.

Kad se iz tegle uzme kašika meda i stavi u usta, med se jede, a ne guta. Ako se tada pod jezikom oseti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. Osim ukusa, pravi med se može prepoznati i po izgledu. Naime, kada je reč o pravom medu, primetićete da on nakon nekog vremena kristalizuje.

Takođe možete namočiti malo vate u med te je zapaliti – goreće ako je med pravi. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mjestu dok će lažni brzo početi da curi po prstu. Možete ga staviti i pred mrave, oni će se razbežati ako je pravi jer ga – ne podnose, prenosi Ljepota&Zdravlje.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram