Domaće krofne obožavamo u svim varijantama - punjene džemom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera, sa vanilom… One su poslastica koje nas najčešće podsećaju na detinjstvo, a recept obično i nasleđujemo od mame ili bake.
Ako ste se uželeli domaćih krofni, Zadovoljna donosi recept s kojim ne možete pogrešiti i koji će se i u vašoj porodici prenositi s kolena na koleno.
Sastojci za domaće krofne:
500 g glatkog brašna + brašno za valjanje testa
2 jaja
1 kocka svežeg kvasca (40 g)
50 g šećera + 1 mala kašika za kvasac
80 g maslaca
2 dl toplog mleka + 3 velike kašike za kvasac
1 dl kisele pavlake
4 velike kašike ruma
prstohvat soli
1 litar ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje
džem po želji za punjenje
Priprema domaćih krofni:
1. Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mleka pomešajte u posudi i lagano zagrejte. Izmrvite kvasac u mlaku mešavinu mleka i šećera pa dobro promešajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.
2. U veliku posudu sipajte brašno. Poželjno je da bude prostrana jer će se testo dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Varjačom ga umešajte u brašno, a ako želite, nakon toga testo možete obrađivati i mikserom.
Nakon što ste umešali kvasac, u smesu dodajte mlako mleko, otopljeni maslac (takođe mlak), kiselu pavlaku sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
3. Mikserom (ili ručno varjačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom da se diže sat vremena.
4. Nakon dizanja istresite testo na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji deo. Razvijte testo pobrašnjenom oklagijom na debljinu od otprilike 1,5 centimetar.
Oštri okrugli kalup (prečnika po želji, u zavisnosti od toga da li želite velike ili male krofne) ili čašu tankih ivica umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
5. U veliki i duboki tiganj ili šerpu ulijte litar ulja. Zagrejte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade testa na vruće ulje. Kada stavite testo u ulje, pokrijte tiganj poklopcem.
Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuško ili drvenom varjačom okrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svetli obruč.
6. Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tacnu obloženu papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće. Kada se krofne ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
SAVETI ZA PRAVLJENJE IDEALNIH DOMAĆIH KROFNI:
Ako želite puniti krofne, odaberite džem ili drugo punjenje po želji. Ubacite ga u poslastičarski špric ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.
Ako imate domaći neprskani limun ili pomorandžu, narendajte koricu u smesu prilikom izrade testa jer će ona dati posebnu aromu krofnama.
Obvezno ispecite i male ostatke testa nastalog prilikom rezanja okruglih oblika jer će i oni biti fini zalogaj.
Umesto u ulju krofne možete pržiti na svinjskoj masti ili drugom obliku masnoće pogodnom za prženje.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: