Koliko vremena varimo hranu i zašto je to važno

Pica
Foto: Sam Deitch/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Važno je videti koliko se određene namirnice vare ako želite da smršate ili da održite kilažu koju imate. Iako precizno vreme varenja zavisi od metabolizma, godina, pa čak i pola, postoje namirnice koje će protrčati kroz vas, dok će vam se druge zadržati u organizmu dugo.

Ako na spisku imate mnogo namirnica koje se brzo vare, primetićete da jedete mnogo više nego što bi trebalo jer jako brzo posle jela ponovo osetite glad. Ova vrsta hrane vam brzo da priliv energije, to jest glukoze. Iako to zvuči dobro, ukoliko vam je telo puno glukoze i ne koristi je, ostatak se pretvara u masnoću.

Ona podiže nivo šećera sporije i daje vam izbalansiranu energiju. Ipak, ukoliko jedete samo takve namirnice vaš digestivni sistem će raditi maksimalno sve vreme, što je za organizam prilično teško.

Stručnjaci savetuju da ne miksujete brzo svarljivu i sporo svarljivu hranu u jednom obroku i da izbegnete konzumiranje namirnica koje se brzo vare posle sporih.

Najbolji tajming za mešanje ove dve grupe namirnica je ručak, kada vam je sistem organa za varenje najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji, sa namirnicama koje se brzo vare. Tako ćete dobiti snagu odmah posle doručka, a uveče će vam se stomak odmoriti.

Koliko šta varimo

Voda se vari momentalno

Voćni sok ili sok od povrća – 15-20 minuta

Sirovo povrće 30-40 minuta

Kuvano povrće 40 minuta

Riba 45-60 minuta

Salata s uljem 60 minuta

Krompir 1,5- 2 sata

Žitarice (heljda, pirinač,…) 2 sata

Mlečni proizvodi 2 sata

Orašasti plodovi 3 sata

Piletina 1,5-2 sata

Junetina 3 sata

Jagnjetina 4 sata

Svinjetina 5 sati

***

Bonus video: Biljan ishrana/ sirova hrana

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram