Koliko stepenika treba da se popnete da biste smršali

Fitnes i ishrana 07. feb 202116:33 > 16:34
stepenice
Stepenice; Foto: Sergii Kumer / Alamy / Alamy / Profimedia

Gubitak kilograma može postati lakši ako u svakodnevnicu uključimo i fizičku aktivnost, a jedna od najjednostavnijih i potencijalno najefektnijih je penjanje uz stepenice.

Trčanje stepenicama gore-dole vrlo je efektan trening koji pomaže u sagorevanju kalorija. Međutim, koliko je dovoljno da biste tako uspeli da smršate?

Prema Healthlineu, prosečna žena treba da unosi oko 2000 kalorija dnevno kako bi održala težinu, a 1500 kalorija ako želi da gubi kilogram nedeljno. Oko 2000 kalorija dnevno je i preporučena količina unosa kalorija za žene, a ako unosite preporučenu količinu kalorija, da biste smršali morate da sagorite 500 kalorija dnevno.

Ovde sad dolazimo do odgovora na mnogima najvažnije pitanje, a to je koliko kalorija sagorevate na stepenicama: Ako za trening odaberete stepenište koje ima 10 do 12 stepenika, spuštajući se i penjući se stepenik po stepenik sagoret ćete od dve do pet kalorija.

Pročitajte još:

Osoba od 54 kilograma sagoreva oko 235 kalorija penjanjem po stepenicama u trajanju od pola sata. Naravno, na to koliko ćete kalorija potrošiti uticaj ima više faktora poput vaše trenutne težine, težine uspona i dužine trajanja treninga.

Ono što morate da imate na umu je da penjanje ili spuštanje uz previše stepenica nije najzdravija opcija za vaša koljena, pa je uvek bolje kombinovati nekoliko različitih treninga za konačni rezultat i uključiti na primer brzo hodanje ili trčanje.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram