Koliko pića dnevno znači da si alkoholičar

Alkohol
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Amanda Hovel se godinama bavi javnim zdravljem, a u jednom od svojih objava na Instagramu je objasnila kako da prepoznate da li imate problem sa konzumacijom alkohola.

„Ovaj post zahteva upozorenje – podaci koje dajem su za povećanje opšte svesti o zdravlju. Ovo nije napad na vas, vaše navike ili vaš lični odnos s alkoholom. Iskreno, ne zanima me vaš lični odnos sa alkoholom (sve dok ne ugrožavate nekog drugog). Ako vas ova objava vređa ili na drugi način ljuti, savetujem vam da istražite svoj odnos sa alkoholom.⁣

Neophodno je shvatiti da je alkohol integrisan u našu kulturu. Njegova konzumacija je postala normalna, podstiče se u bilo kojim prilikama i emocijama, a mnogi od nas previše piju, a da toga nisu ni svesni.

U te ozbiljne konzumente spadaju žene koje popiju osam pića nedeljno (otprilike jedno dnevno) i muškarci koji popiju 15 čaša alkohola nedeljno (dva dnevno). Alkoholno bindžovanje se definiše kao četiri ili više pića za žene i 5 ili više pića za muškarca u jednom cugu.

Alkoholizam utiče na zdravlje na mnogo negativnih načina.

Alkohol će poremetiti vaš ciklus spavanja i dovesti do preteranog unosa kalorija što vremenom dovodi do skladištenja masnoće. Alkohol takođe može negativno da utiče na sintezu mišićnih proteina. Ukoliko ste na bilo kojoj dijeti ili pokušavate da izgradite mišićnu masu, alkohol će uticati na postizanje rezultata“, napisala je Amanda u svojoj objavi.

 


*
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram