Koliko je vremena potrebno da osetimo prve promene nakon što prestanemo jesti šećer?

Foto: Shutterstock

Samo umereno.

Na internetu postoji puno informacija o detoksikaciji organizma od jednostavnih šećera. Neki izvori govore nam da je to težak i mukotrpan proces, a drugi pak napominju da vrlo brzo možemo osetiti značajne promene – poput generalnog osećaja zadovoljstva, više energije i bolje funkcije organizma.

Nutricionistkinje Zrinka Babić i Vedrana Dučkić objasnile su šta se tačno događa u telu kad prestanemo unositi jednostavne šećere i nakon koliko vremena možemo osetiti prve promene u telu.

Što se događa u telu kad prestanemo jesti slatko?

Pre svega, vrlo je važno razlikovati prirodno prisutan šećer, koji se nalazi u voću, te dodani šećer, koji je puno štetniji jer ne dolazi u paketu s vitaminima, mineralima i vlaknima.

On se nalazi u slatkišima, sladoledu, kolačima, kečapu, keksima i sličnim namirnicama i trebali bismo ga konzumirati u ograničenoj količini.

Nutricionistkinja Zrinka Babić kaže da je optimalan dnevni unos šećera oko 30 grama.

„Oni koji govore da ne mogu nijedan dan bez slatkog mogu osetiti takozvanu krizu, čak i anksioznost prilikom potpunog izbacivanja dodanog šećera. To može biti popraćeno čak glavoboljom, drhtavicom i drugim simptomima klasičnih za odvikavanje od preteranog unosa neke prehrambene komponente.

U tom smislu dobro je izbacivati šećer postepeno ili zameniti, na primer, klasične čokolade s čokoladama sa stevijom“, objasnila je ona.

S druge strane, kod osoba koje konzumiraju vrlo malo šećera, na primer, dve kockice čokolade dnevno, neće se primetiti nikakva promena. Kod osoba koje svakodnevno pojedu konkretnu poslasticu, poput sočnog kolača, cele čokolade ili duplu dozu sladoleda – definitivno će se osetiti promene na psihofizičkom nivou.

Koliko je vremena bez slatkiša potrebno kako bismo osetili prve promene?

„Iako je odgovor na ovo pitanje teško tačno odrediti – prvenstveno jer je previše individualno, prve promene na telu možemo osetiti već nakon nedelju dana od prestanka uzimanja jednostavnih šećera. Na primer, osetićemo da smo manje umorni, a i generalno ćemo se osećati boje“, kaže nutricionistkinja Vedrana.

Dakle, ako parče hleba sa kremom i kafu sa šećerom zamenite nezaslađenom kafom i voćkom kao međuobrokom – već nakon nedelju dana osećaćete se bolje i bićete manje umorni.

Ipak, ne trebamo potpuno izbaciti slatkiše. U uravnoteženoj ishrani uvek ima mesta i za hrskave grickalice, slasne kolače i ukusne čokolade. Pre svega, važno je izgraditi zdrav odnos s hranom.

„Tako ćemo poboljšati rad naših hormona i smanjiti želju za slatkim. Cilj je pojesti nešto kada nam se jede, ali u razumnim količinama i ne često. Hrana ima i socijalnu kategoriju, okupljamo se oko hrane, rođendani su organizovani oko torte i hrane, pa moramo uzeti u obzir i taj aspekt hrane“, zaključila je Zrinka i dodala da samo trebamo obratiti pažnju na učestalost i količinu unosa šećera, prenosi zadovoljna.hr.

***

Bonus video: Kurkuma – neizostavni začin orijentalne kuhinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram