Koliko dugo varimo različitu hranu i zašto je to ključno za kilažu

varenje hrane
Foto: KHAPGG / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Uticaj varenja na gubitak kilaže je jako važna stavka na koju se često zaboravlja.

Važno je videti koliko se određene namirnice vare ako želite da smršate ili da održite kilažu koju imate. Iako precizno vreme varenja zavisi od metabolizma, godina, pa čak i pola, postoje namirnice koje će protrčati kroz vas, dok će vam se druge zadržati u organizmu dugo.

Ako na spisku imate mnogo namirnica koje se brzo vare, primetićete da jedete mnogo više nego što bi trebalo jer posle jela jako brzo ponovo osetite glad. Ova vrsta hrane vam brzo da priliv energije, tj. glukoze. Iako to zvuči dobro, ukoliko vam je telo puno glukoze i ne koristi je, ostatak se pretvara u masnoću.

Ona podiže nivo šećera sporije i daje vam izbalansiranu energiju. Ipak, ukoliko jedete samo takve namirnice, vaš digestivni sistem će raditi maksimalno sve vreme, što je za organizam prilično teško.

Stručnjaci savetuju da ne miksujete brzo svarljivu i sporo svarljivu hranu u jednom obroku i da izbegnete konzumiranje namirnica koje se brzo vare posle sporih.

Najbolji tajming za mešanje ove dve grupe namirnica je ručak, kada vam je sistem organa za varenje najaktivniji. Obroci za doručak i večeru bi trebalo da budu jednostavniji, sa namirnicama koje se brzo vare. Tako ćete dobiti snagu odmah posle doručka, a uveče će vam se stomak odmoriti.

KOLIKO SE ŠTA VARI

Voda se vari momentalno.

Voćni sok ili sok od povrća: 15-20 minuta

Sirovo povrće: 30-40 minuta

Kuvano povrće: 40 minuta

Riba: 45-60 minuta

Salata s uljem: 60 minuta

Krompir: 1,5-2 sata

Žitarice (heljda, pirinač…): 2 sata

Mlečni proizvodi: 2 sata

Orašasti plodovi: 3 sata

Piletina: 1,5-2 sata

Junetina: 3 sata

Jagnjetina: 4 sata

Svinjetina: 5 sati

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram