Koliko dugo meso zapravo sme da stoji u zamrzivaču

Mleveno meso ne može večno da stoji u zamrzivaču, Foto: Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia

Mnogi ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso sme da stoji, a da bude bezb-edno za pripremu?

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso sme da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.

Piletina i ćuretina

Celi pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od devet meseci, dok iznutrice ne bi smele stajati zamrznute duže od tri do četiri meseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je reč o svežem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko meseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 meseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju – od 4 do 6 meseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest meseci.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu iseckate na kockice i smrznete, tako može stajati od četiri do šest meseci, a pečena svinjetina od četiri do 12 meseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva meseca, prenosi Haber.ba.

Mleveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mlevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od tri ili četiri meseca.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram