Kao lazanje, ali brže i lakše: Recept za kremaste njoke s bolonjeze sosom i sirom

Foto: Shutterstock

Njoke, bolonjeze, bešamel i sir – kombinacija je koja će sigurno oduševiti i odrasle i decu.

Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo jelo gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.

Njoke s bolonjeze sosom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vredi napraviti i sveži bolonjeze pa pripremu nastaviti prema receptu.

Kremaste njoke s bolonjeze sosom – sastojci:

400 g njoka

300 g mlevenog mesa po izboru

1 glavica luka

2 čena belog luka

1 šargarepa

250 ml pasiranog paradajza

Za domaći dodatak za bolonjeze:

Kašika brašna

Dve kašičice mlevene paprike

So, biber, origano, bosiljak, lovorov list

200 ml vode

Za bešamel:

70 g putera

2 kašike brašna

600 ml mleka

So, biber, muškatni oraščić

150 g parmezana

Priprema:

Pripremite svoju varijantu bolonjeze sosa. Na malo ulja propržite luk i beli luk, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno seckanu šargarepu pa podlijte s malo vode ili bujona. Nakon pola sata dodajte mešavinu brašna, mlevene paprike, začina i vode. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasirani paradjz pa kuvajte još 15 minuta.

Skuvajte njoke, pomešajte ih s bolonjeze sosom i prebacite u posudu za rernu, piše Zadovoljna.hr.

Pripremite bešamel. Na malo putera dodajte brašno i kratko ga propržite dok ne zamiriše. Sklonite s vatre i dodajte mleko neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa mešajte sve dok se ne zgusne.

Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram