Njoke, bolonjeze, bešamel i sir – kombinacija je koja će sigurno oduševiti i odrasle i decu.
Iako su sastojci gotovo isti kao za omiljene lazanje, ovo jelo gotovo je upola brže, a priprema je tako jednostavna.
Njoke s bolonjeze sosom savršen su izbor za recikliranje popularnog umaka, ali zbog ovog jela definitivno vredi napraviti i sveži bolonjeze pa pripremu nastaviti prema receptu.
Kremaste njoke s bolonjeze sosom – sastojci:
400 g njoka
300 g mlevenog mesa po izboru
1 glavica luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
250 ml pasiranog paradajza
Za domaći dodatak za bolonjeze:
Kašika brašna
Dve kašičice mlevene paprike
So, biber, origano, bosiljak, lovorov list
200 ml vode
Za bešamel:
70 g putera
2 kašike brašna
600 ml mleka
So, biber, muškatni oraščić
150 g parmezana
Priprema:
Pripremite svoju varijantu bolonjeze sosa. Na malo ulja propržite luk i beli luk, dodajte meso pa začinite po želji. Dodajte i sitno seckanu šargarepu pa podlijte s malo vode ili bujona. Nakon pola sata dodajte mešavinu brašna, mlevene paprike, začina i vode. Kuvajte na laganoj vatri 20 minuta. Dodajte i pasirani paradjz pa kuvajte još 15 minuta.
Skuvajte njoke, pomešajte ih s bolonjeze sosom i prebacite u posudu za rernu, piše Zadovoljna.hr.
Pripremite bešamel. Na malo putera dodajte brašno i kratko ga propržite dok ne zamiriše. Sklonite s vatre i dodajte mleko neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Vratite na laganu vatru, dodajte začine i sir pa mešajte sve dok se ne zgusne.
Prelijte njoke s bešamelom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: