Kako kafa zaista utiče na naš mozak

kafa
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U okviru novog istraživanja, naučnici su posmatrali aktivnost mozga kako bi otkrili da li kafa utiče na povezanost mozga na načine koji nikada ranije nisu bili tako pažljivo ispitivani.

Neuroradiolog Nuno Souza, predsednik portugalskog Medicinskog fakulteta Univerziteta Minho, vodio je studiju koju je sponzorisao Institut za naučne informacije o kafi.

Souza i njegov istraživački tim koristili su funkcionalnu magnetnu rezonancu ili fMRI za praćenje krvotoka mozga i aktivaciju neurona među grupom ljudi koja pije kafu u poređenju sa grupom koja ne piju kafu, a samo istraživanje sprovedeno je u tri države, piše Eat This Not That.

Pročitajte još:

„Ovo je prvi put da je efekat redovnog konzumiranja kafe na naš mozak proučen sa ovim nivoom detalja“, piše Souza u studiji.

Kao rezultat toga, Souza i njegov tim otkrili su da zaista postoji veza između konzumiranja kafe i efikasnijeg i korisnijeg obrasca veza s obzirom na motoričku kontrolu i budnost.

Drugim rečima, ako se osećate budnije nakon što popijete jutarnju kafu, ovo istraživanje potvrdilo je da napitak ima te efekte na vaš mozak.

Istraživači su takođe otkrili dinamičnu aktivnost u nekoliko područja mozga koja ukazuje na to da kafa može da poveća sposobnost učenja i fokusiranja, kao i obradu i čuvanje uspomena.

Tu je još jedna veza koju su istraživači otkrili, a to je možda manje iznenađujuće. Mozak učesnika studije pokazao je viši stepen stresa nakon što su popili kafu.

Čini se da studija nije istraživala da li je kafa ili jednostavno kofein ono što je donelo ove prednosti, ali za one koji uživaju u ispijanju kafe to i nije od velikog značaja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram