Kako da rešite nesanicu izazvanu kasnim ispijanjem kafe

kafa nesanica
Šta da radiš kad ne možeš da spavaš zbog - kafe, Foto: Pavel Iukhimetc / Alamy / Alamy / Profimedia

Kafa je napitak bez kojeg mnogi od nas ne mogu da zamisle dan. Nekima je neophodna čim se probude, dok drugi vole da ispijaju velike količine u toku dana, a nekad nam se omakne i ona večernja šoljica - zbog koje posle zažalimo.

Međutim, kofein utiče na naš organizam na različite načine. Previsok nivo, kao i njegovo kasnije smanjivanje, mogu da dovedu do razdražljivosti, kao i do visokog nivoa energije, ali i do promene u radu srca.

Kofein u značajnoj meri utiče i na pad koncentracije. Isto tako, može da se dogodi da vam prevelika količina kofeina poremeti spavanje.

Kofein je poznat kao materija koja daje energiju, ali ako se unosi u prekomernim količinama, naročito uveče, može da oteža spavanje kao prirodan i neophodan proces. Ipak, nekada je kafa baš ono što vam je potrebno i što vam prija, bez obzira na to koliko je sati.

Kako biste rešili problem nesanice koju izaziva kofein, možete da isprobate jedan trik, za koji su istraživanja potvrdila da zaista deluje.

Prema Majklu Brusu, kliničkom psihologu i sertifikovanom specijalisti za spavanje, kofein se u organizmu zadržava šest do osam sati, pre nego što počne da se rastvara. To znači da, ako prestanete da ga pijete u 15 sati, samo 50 posto kofeina će biti neutralisano do 23 sata. Brus savetuje da poslednju kafu u toku dana popijete rano popodne.

Na jednoj diskusiji, Brus je izneo i dokaze da, ako već pijete kafu u kasnijim popodnevnim i večernjim satima, pa vam to izazove nesanicu, možete da pojedete jedan brokoli i rešite problem.

#related-news_0

Prema studiji iz 2007. čiji rezultati su objavljeni u časopisu Current Drug Metabolism, brokoli podstiče stvaranje enzima citokroma P450 u jetri, koji regulišu nivo kofeina u organizmu. Istraživanje pojeli su 500 grama brokolija i 100 miligrama kofeina u obliku tableta, što je približna količina koja se nalazi u šoljici kafe.

Novije analize su pokazale da povrće poput brokolija, kupusa, karfiola, rotkvica i prokelja efikasna i da pomažu metabolizmu u regulaciji nivoa pojedinih materija.

Dakle, ako ste ljubitelj kasne večernje kafe, nakon nje pojedite malo svežeg brokolija, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram