Kako da izgubite kilažu, a da i dalje jedete ono što volite

Foto: Nataliya Piatrovich / Alamy / Alamy / Profimedia

Umerenost.

Kada je u pitanju postizanje i održavanje zdrave težine, možda mislite da morate odustati od jedenja onoga što volite, ali to ne mora da bude tako. Moguće je jesti svoju omiljenu hranu i gubiti na težini.

Evo kratkog vodiča kako da jedete umereno i da zadovoljite svoju potrebu za nezdravom hranom.

Kontrolište porcije

Možda najvažniji korak u tome da budete u mogućnosti da jedete ono što volite svodi se na to da kontrolišete porcije. Kada naučite da kontrolišete veličinu vaše porcije uskoro ćete otkriti da je mala porcija vaše omiljene poslastice sve što vam treba i na ovaj način ćete sprečiti prejedanje.

Foto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokušajte da izbegavate da jedete hranu direktno iz pakovanja i umesto toga, izvadite sebi koliko treba, a zatim stavite pakovanje van vidokruga.

Uživajte u ukusu

Kada jedete svoju omiljenu hranu, umesto da je jedete bez ikakve kontrole, pokušajte da usporite i dozvolite sebi da zaista uživate u trenutku i u svakom zalogaju. Treba da izgradite veštinu pažljivog jedenja. Zabavan način da ovo vežbate je sa komadićem čokolade:

Sedite i uzmajte jedan po jedan mali zalogaj.

Svaki zalogaj držite u ustima nekoliko trenutaka pre nego što ga progutate.

Obratite pažnju na bogat ukus, kremastu teksturu i intenzivnu slatkoću.

Možda ćete biti iznenađeni kako jedan mali komad čokolade može zadovoljiti želju za šećerom kada se polako uživa.

Fizička aktivnost

Vežbanje donosi mnoge zdravstvene prednosti koje se kreću od ublažavanja stresa i poboljšanja pamćenja do boljeg spavanja. Kada je u pitanju gubljenje kilograma, fizička aktivnost je obavezna za ubrzano sagorevanja kalorija. Saznanje da sagorevate nekoliko dodatnih kalorija omogućava vam da uživate u omiljenoj hrani s vremena na vreme kada poželite.

Koju god fizičku aktivnost da odaberete, radite je dosledno i budite istrajni. Osim što pomaže u gubitku težine, vežbanje može pomoći u stvaranju discipline koja će se sigurno preslikati i na vaše navike u ishrani. Postoji mnogo sjajnih vežbi koje možete da raditi čak i kod kuće.

Voće i povrće

Voće i povrće mogu biti odlična dopuna hrani koju volite. Ne samo da imaju malo kalorija, već i održavaju osećaj sitosti i zadovoljstva. Dakle, kada je u pitanju vaša ishrane, uvek pokušajte da u ishranu uvrstite što više hranljive hrane počevši od povrća i voća.

Umesto da jedete svoje omiljene slatkiše na prazan stomak, prvo pojedite zdrav obrok i sačuvajte slatkiše za dezert, samim tim ćete verovatno pojesti manje slatkiša. Dodavanje voća i povrća vašoj ishrani je trajna, značajna navika koja će vam pomoći da održavate vaše zdravlje.

Spremajte zdraviju verziju onoga što volite

Ponekad je vašoj omiljenoj nezdravoj hrani potrebno samo malo promene da bi postala zdravija, a da se ukus ne promeni previše. Na primer, mogli biste da razmislite o prilagođavanju načina na koji kuvate određene sastojke. Umesto da pržite hranu, pokušajte da je kuvate ili dinstate. Još jedan odličan način da nadogradite ono za čim žudite je zamena za zdravije sastojke – pokušajte da se okrenete voću kao izvoru slatkoće, a ne šećeru. Sve što vam treba je otvoren um i spremnost da eksperimentišete u kuhinji.

Zaključak – moguće je da nastavite da jedete hranu koju volite i da izgubite težinu; sve se svodi na ravnotežu. Izreka „samo umereno“ jeste kliše, ali to je savet koji funkcioniše! Mogućnost da uzmete svoju tortu i jedete je – polako, pažljivo i u malim količinama – omogućava vam da razvijete zdraviji dugoročan odnos sa hranom. Odabir da izbegavate svu svoju omiljenu hranu, dovešće do ponovnog dobijanja na težini čim ne budete mogli da odolite torti.

***

Bonus video: Vežbe za zadnjicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram