Kako da antiperspiranti maksimalno spreče znojenje

Foto: Shutterstock

Kada dođe vrućina, antiperspiranti su mnogima spas od preteranog znojenja, a većini je njihovo nanošenje deo jutarnje higijene. Ali kada sunce zaista prži, može se činiti da čak ni antiperspiranti nisu dovoljno efikasni, međutim to se može promeniti samo jednim potezom.

Antiperspiranti, za razliku od dezodoransa, deluju tako da blokiraju znojne žlezde, smanjujući znojenje i rešavajući problem neprijatnih mirisa. To se događa zahvaljujući hemikalijama u antiperspirantima kao što su soli aluminijuma, ali neka istraživanja su dokazala da ti sastojci mogu biti i štetni po ljudsko zdravlje, piše Zadovoljna.hr.

Ako baš ne možete bez antiperspiranta, dobro je znati kako ga najbolje koristiti, odnosno u koje doba dana ga je najbolje nanositi.

Suprotno našim navikama da ga nanosimo ujutro, antiperspirante je mnogo bolje stavljati uveče ili pre spavanja – tako će biti najefikasniji.

Pre odlaska na spavanje ljudi se obično najmanje znoje, što aktivnim sastojcima u antiperspirantima daje dovoljno vremena preko noći da stvore površinske čepove u znojnim kanalima. Ti čepovi će biti spremni da spreče znojenje ujutru.

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti pre nego što uopšte počne da deluje. Nanošenje antiperspiranta na vlažnu ili mokru kožu takođe može uzrokovati iritaciju ili svrab.

Dobro je znati da antiperspiranti mogu usporiti znojenje i na drugim delovima tela, ali pre nanošenja testirajte proizvod na maloj površini kako ne biste izazvali iritaciju, posebno na osetljivim delovima. Ako sumnjate,  obratite se lekaru ili dermatologu.

Takođe, kvalitetan antiperspirant dovoljno je naneti dva puta nedeljno i on će biti efikasan sve vreme, a kada je reč o količini, svaki pazuh namažite sa dva poteza na gore i dva poteza na dole.