Kafa i srce: Naučno istraživanje ruši sve što ste mislili da znate

kafa srce
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

Kako zaista utiče na telo?

Ne možete da zamislite početak dana bez šolje kafe, ali ujedno brinete i kako to utiče na vaše telo? Brojne studije dugo već analiziraju kako kafa utiče na organizam, posebno na sce, a sada jedna novija, koju prenosi Wall Street Journal, navodi podatke koji će iznenaditi mnoge.

Naime, omiljeni stimulans možda ipak nije toliko rizičan za zdravlje srca, mada ipak mogu postojati drugi zdravstveni efekti, kažu istraživači.

Podaci kažu da konzumacija kafe ne povećava abnormalne otkucaje srca povezane sa povećanim rizikom od najčešćeg poremećaja srčanog ritma, prema novoj studiji objavljenoj u magazinu New England Journal of Medicine.

Istraživači su pratili srce, aktivnost i san kod 100 ljudi bez osnovnih srčanih oboljenja tokom dve nedelje. Otkrili su da je ključni marker srčanog rizika ostao približno isti kod onih koji piju kafu kao i kod onih koji ne piju kafu.

Inače, nepravilan srčani ritam poznat kao atrijalna fibrilacija može dovesti do opasnih krvnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar i srčanu insuficijenciju.

BONUS VIDEO: Koje to greške pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram