Kad jednom probate ovo jelo iz Portugala, ostaci piletine će vam donositi samo radost

Foto: Shutterstock

Frango à Brás, piletina s tankim krompirićima i jajima, vrlo je često jelo u Portugalu, ali - nije tradicionalno.

Ovo je mesna verzija tradicionalnog jela od bakalara Bacalhau à Brás. Bakalar je portugalsko nacionalno jelo, a ovaj način pripreme jedan je od valjda nekoliko stotina.

Na način à Brás, osim bakalara i piletine, često se priprema i tunjevina. Postoje i vegetarijanske verzije bez mesa, u kojima se ono zamenjuje pečurkama ili tikvicama. Dakle, na jedan način možete skuvati zapravo sve što imate kod kuće, meso, povrće ili ribu.

Frango à Brás možete pripremiti s ostacima piletine pečene u rerni ili na roštilju.

Sastojci za Frango à Brás:

2 kašike maslinovog ulja

3 glavice crnog luka, isečenog na tanak polumesec

1 čen belog luka, sitno naseckan

1 list lovora

400 g kuvane ili pečene piletine, naseckane na trakice

500 g krompira, isečenog na štapiće tanke poput šibica

8 jaja + za serviranje, po želji

4 žumanca

svež peršin

so

crni biber

muškatni oraščić, po želji

crne masline, po želji

Priprema jela Frango à Brás:

Zagrejte luk, beli luk i lovorov list u velikom tiganju s malo maslinovog ulja na laganoj vatri dok luk ne omekša.

Za to vreme dobro umutite jaja i žumanca u posebnoj posudi.

Bacite piletinu na luk i mešajte minut-dva. Ne pojačavajte vatru.

Dodajte u tiganj otprilike 1/5 štapića od krompira i promešajte.

Dodajte zatim oko 1/4 jaja i vrlo brzo promešajte, pazeći da se jaja ne zapeku na dnu tiganja – treba da se peku u piletini i čipsu od krompira. Tekstura smese mora biti kremasta.

Ponavljajte korake 4 i 5 dok ne potrošite sve sastojke pa, kad se zadnja tura skuva, pomerite tiganj s vatre.

Naseckajte svež peršin i umešajte ga u tiganj. Posolite, pobiberite i dodajte muškatni oraščić ako želite. Pre posluživanja sklonite lovorov list iz tiganja.

Poslužite i ukrasite celim maslinama i, po želji, jajem na oko, piše Pun kufer.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram