Jelovnik Novaka Đokovića: Sok od celera, smuti od algi…

Fitnes i ishrana 15. maj 202012:36 > 26. maj 2020 11:51
jelovnik Novaka Đokovića
Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Kako se hrani Novak Đoković uvek intrigira javnost, a posebno otkad se zahvaljujući promeni režima ishrane vinuo u vrh tenisa. Novak je otkrio i kako izgleda njegov dnevni meni.

U intervjuu Grejemu Bensindžeru Nole je kazao da je oduvek imao respiratorne probleme, posebno u Australiji, nešto poput blage verzije astme.

“Od sedme godine gušio sam se noću. Sa godinama su mi se i alergije pojačavale. Na terenu, uz nalet adrenalina i uzbuđenja, simptomi su još gori. Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta da se oporavim od meča. Onda me je doktor Igor Četojević kontaktirao preko zajedničkih prijatelja. Imali smo nekoliko tretmana i već sam osetio prve rezultate. To je bio moj prvi susret sa biofidbek terapijom”, kazao je Novak.

Naravno, ishrana je bila jedan od ključnih problema i promena ishrane je učinila mnogo za njega.

„Tada sam izbacio gluten, mlečne proizvode i rafinisani šećer iz jelovnika. Bila je to velika promena, ali držao sam je se jer su rezultati došli odmah. A porodica jeste bila zabrinuta u početku. Nedugo potom, iz ishrane sam izbacio i crveno meso jer sam primetio da treba mnogo vremena i energije da se ono svari u telu, a ta energija mi treba za fokus i oporavak, za naredni trening, za naredni meč”.

To je bio inicijalni momenat koji ga je doveo do sadašnjeg jelovnika. On se zasniva na biljnoj ishrani, pa Novak ne jede ništa životinjskog porekla.

Pročitajte još:

„Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode sa limunom da bih se detoksikovao. Potom na prazan stomak popijem sok od celera. Kasnije sledi zeleni smuti sa različitim algama, voćem i supernamirnicama i suplementima. U prvom delu dana jedem mnogo voća, kao i salate. Ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje, naročito ne u prvoj polovini dana. Obično jedem žitarice, recimo kinou, divlji pirinač, proso, sladak i običan krompir, kuvan na pari“, otkrio je Novak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram