Jelovnik mučenika za nedelju pred platu

hleb i džem
Foto: ALein / Alamy / Alamy / Profimedia

Svi smo se našli u toj situaciji: ostalo je još desetak dana pred platu, a na računu zjapi praznina. Pare mnogima odu već na polovini meseca, nekako se pregura druga polovina, ali pred samu platu postane jako kritično. Kako se snaći?

Pre svega, važno je reći da smo svesni da su mnogi građani Srbije u mnogo goroj situaciji od nas (ili vas). Nije retko da se nema novca ni na tom početku meseca, ili ga ima premalo -zato kada stigne plata, razmislite da donirate nekoj od organizacija koje se bave spremanjem hrane za ugrožene – jer svako zaslužuje dostojanstven obrok.

Ipak, u situaciji gde morate da jednu ili dve hiljade dinara rastegnete na desetak dana, stvarno vam se rađaju razne ideje da ne ostanete gladni.

Na sve društvene aktivnosti koje nisu šetnja, naravno, već ste zaboravili. Zalihe hrane u špajzu imaju samo oni sa familijom na selu – ako ste srećnik koji živi sa takvom osobom, možda sa sićom na računu te nedelje probate i kajmak.

Još jedan faktor sreće je da baš te nedelje na poslu neko slavi rođendan ili rođenje deteta, pa se možda ogrebete i za ćevape.

Ako imate dosadnu familiju koja vas danima zove na ručak, nedelja pred platu je idealna da oživite dobre porodične odnose. A još bolje je ako nekome možete samo da banete i nadate se kuvanom jelu uz kafu. Pre toga ćete naravno, kako običaj nalaže, nekoliko puta odbiti, dok ne navalite.

Pogled u sopstveni frižider često je otužan. Tamo ćete verovatno naći kečap, neku zimnicu koja stoji tu ko zna od kada, eventualno neke sumnjive namirnice koje su poprimile vanzemaljski oblik.

Šalu na stranu, kad vam ostane samo mali iznos i sopstvena snalažljivost, bar u srpskoj kuhinji imate gomilu domaćih jeftinih jela koja se u mnogim kućama jedu po više dana.

Poslednju nedelju pred platu, otkrijete da biste možda nekada mogli i da postanete vegeterijanac, jer povrće će najmanje oštetiti vaš maleni budžet. Uvek možete da lažete sebe kako ste veliki pobornik zdrave ishrane, uglavnom dok jedete grašak bez mesa, maštajući o rolovanoj piletini sa pršutom.

Takođe, imati sva tri obroka tih desetak dana za hiljadu ili dve stvarno je teško ostvariva misija.  Zato za doručak i večeru iz frižidera vadimo sumnjivu pašetu, sećamo se nepravedno zaboravljenog džema u ostavi. Šta god može da se namaže na hleb „Sava“ – koji je inače poskupeo! Nije više 30 nego oko 40 dinara. Bar će vas to podsetiti na detinjstvo kad je glavni desert bio upravo džem i ‘leb.

Što se ručka tiče, nadamo se da znate da kuvate, jer ćete narednih dana spremati razno povrće. Ali ne karfiol, patlidžan, batat, već pasulj, grašak i krompire. Ako niste baš vični u kuhinji, ostaje vam samo da se zadužite – ili da konačno zasučete rukave i naučite kako se pravi ta zaprška.

Trebaće za pasulj, koji se naravno sprema tako da ga jedete par dana. Stvarno je jeftin, a može da bude i čorbast i prebranac. Crni i beli luk imaju smešnu cenu, a treba vam još brašno, aleva paprika i lovorov list, koje sigurno možete da izbunarite sa polica. A onda i za kuvani grašak, sa par šargarepa. Takođe jelo koje možete da rastegnete na par dana. Inače, još jedna osnovna namirnica koja je dosta poskupela je ulje, čega postanete bolno svesni baš pred platu. Suncokretovo, naravno – masilnovo ostaje san za početak meseca.

Foto: Shutterstock

Šta ako vam kažemo da možete jesti specijalitete svetskih kuhinja u nedelji kada vam je ostalo manje od hiljadu dinara? Moguće je – napravite domaću kinesku hranu tako što ćete uz nudle, vrhovnu studensku namirnicu, propržiti neko povrće (šampinjoni i tikvice, oba jefitna). Ako imate još 300 dinara za najjeftiniji soja sos i kikiriki, to postaje baš ukusno jelo.

Domaći falafel takođe ne iziskuje mnogo para – kilogram leblebija košta oko 200 dinara. Skuvajte ih pa sameljite, dodavši im brašno i začine. Ako nemate blender može i u secku. Uz neke somune to je super ručak.

Pasta ili mlinci su takođe jeftina varijanta, možete da ih spremite recimo sa spanaćem. Od mleka i margarina može da se napravi super bešamel sos, a nije skup ni pasirani paradajz.

Foto:shutterstock

Sezonu mladih krompira, koji su oko 100 dinara po kilogramu, treba maksimalno da iskoristite. Samo ih ubacite u rernu, nema čak ni dosadnog ljuštenja kore. Kad se ispeku, samo još dodajte taj usamljeni kečap iz frižidera, ako mu nije istekao rok trajanja.

Ne zaboravite ni pirinač koji se krije negde u mraku vaše kuhunje, s kojim za još oko 200 dinara možete da napravite đuveč – samo kupite neku od mešavina smrznutog povrća (ili iseckate sveže).

A šta ima slatko? Pa već znate odgovor – jabuke!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram