Jednostavan trik da pasulj spremiš brže, a da ne nadima

pasulj
Foto: Matjaz Preseren / Alamy / Alamy / Profimedia

“Tajni sastojak” ima svako kod kuće.

Kuvani pasulj se nalazi visoko na listi omiljenih jela, ali će vam svaki kuvar reći da se termin “prosto kao pasulj” ne odnosi i na kuvanje ove namirnice i da treba par dobrih caka da se spremi ukusan pasulj.

Jedan od problema sa kojim se susreću ljudi kod pripremanja je taj da pasulj ima potrebu za dužom termičkom obradom. Zbog toga je potpuno legitimno pitanje koje se postavlja, a to je kako da se pasulj brže skuva.

Razume se, jedan od najlakših načina za brzo kuvanje pasulja, ispitan i siguran, jeste taj da se pasulj potopi prethodne noći u hladnu vodu. Ona se nakon toga izbaci, sipa se nova voda i tada je proces kuvanja u običnoj šerpi dosta kraći.

Međutim, iz mnogo različitih razloga ova kuhinjska alatka u mnogim domaćinstvima izostane i, kada je tako, možete probati druge trikove za brže kuvanje koje smo naučili od naših baka, piše City Magazine.

Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promešajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45-50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.

I na poslednjem mestu, ali ne i po važnosti – vreme za kuvanje pasulja zavisi pre svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

BONUS VIDEO: Mafini sa komadićima čokolade

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram