Jedan sastojak za smesu od kog su palačinke uvek savršene

palačinke
Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Profimedia

Drugog februara obeležava se Svetski dan palačinki - i to onih kakve mi poznajemo. Dok su širom sveta palačinke (pancakes) male, okrugle i deblje, crepes su one kakve se prave na našim prostorima - u većem tiganju i vrlo tanke.

Poreklom su iz Francuske i Belgije, gde su ih pravili tako okrugle kao simbol sunca ili novčića, odnosno topline, bogatstva i sreće.

I zaista, kako piše Days of the Year, prema legendi crepes mogu doneti sreću – pa svi oni koji se odluče da pripreme palačinke trebalo bi u dominantnoj ruci da drže novčić, a u drugoj tiganj.

Kada pokušate da prevrnete palačinku, ako ona padne nazad ravna, porodica će imati uspešnu godinu.

Kako napraviti najukusnije palačnike?

Možete ih jesti s raznim namazima i dodacima, ali prvo ih pripremite koristeći se sledećim savetima…

Za ukusne, meke i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, šećer, aroma vanile i mleko. Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smesu bi trebalo dodati malo praška za pecivo.

1 šoljica mleka

2 jajeta

2 kašike biljnog ulja

2 šoljice brašna

2 kašike šećera

3 kašičice praška za pecivo

¼ kašike soli

Osim njega, uz jednu šoljicu mleka bilo bi dobro dodati i jednu šoljicu mineralne vode.

Možda zvuči malo neobično, ali što više mleka stavljate, palačinke će ispasti više žilave, a mineralna voda pomoći će da se to ne dogodi i da budu meke teksture.

Pomešajte sve navedene tečne sastojke, a zatim dodajte praškaste. Umutite ručno ili mikserom i ostavite smesu da malo odstoji – to je još jedan trik za što ukusnije palačinke, prenosi N1.

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram