Ova zaboravljena namirnica skida kilograme i fantastična je za varenje, šećer, holesterol i akne

Foto: Shutterstock

Ova žitarica je sjajan izvor zdravih hranljivih materija, ima puno vlakana i može da smanji rizik od razvoja dijabetesa i gojaznosti.

Naši stari su znali koliko je ječam korsna i zdrava namirnica, ali vremenom je postao zapostavljen, najviše zbog ekspanzije takozvane superhrane iz svih krajeva sveta.

A ječam je zapravo jedna od prvih žitarica koje su uzgajale drevne civilizacije. Arheološki dokazi govore da je ječam uzgajan u Egiptu pre više od 10.000 godina, piše HealthLine.

Danas se širom sveta uzgaja i za ljudsku i životinjsku hranu, ali i za proizvodnju alkoholnih pića.

Ječam je celovita žitarica

Ječam je celovita žitarica, tj. tokom obrade mu se uklanja samo ljuska, koja je inače nejestiva.

A konzumiranje celih žitarica stručnjaci povezuju sa manjim rizikom od hroničnih bolestii. Ječam sadrži vlakna i druge biljne hemikalije koje su korisne za zdravlje.

Ječam reguliše šećer i holesterol

Ječam sadrži mnoge važne vitamine, minerale i antioksidanse. Šta više, dobar je izvor beta-glukana, vlakana koja mogu pomoći da se smanji nivo holesterola i šećera u krvi.

ječam
Foto: Shutterstock

Studije su pokazale i da jedenje ječma može smanjiti nivo šećera u krvi i insulina. Pored toga, ima nizak glikemijski indeks, što ga čini dobrim izborom za ljude sa visokim šećerom u krvi.

Pokazalo se i da ishrana bogata rastvorljivim vlaknima — koja sadrži ječam — snižava ukupni holesterol i takozvani loš LDL holesterol za pet do 10 odsto,

Prava stvar za mršavljenje

Hrana bogata vlaknima, poput ječma, vlo je korisna za one koji pokušavaju da smršaju. Studije su pokazale da ječam povećava osećaj sitosti nakon obroka. Ispostavlja se da ječam može da utiče na grelin, hormon odgovoran za osećaj gladi.

Kako konzumirati ječam

Ječam možete da koristite tako što ćete jednostavno njim zameniti druge žitarice koje inače jedete. Da biste ga skuvali, isperite zrna pod hladnom tekućom vodom i uklonite sve ljuske. Zatim ga kuvajte u vodi u odnosu 1:3, na primer, za pola šolje ječma koristite 1,5 šolju vode. Kuvajte oko sat vremena, tj. dok ne postane mekan.

Ječmene pahuljice jedite kao kašu za doručak umesto ovsenih. Dodajte ga u supe i čorbe. Pomešajte ječmeno brašno sa pšeničnim brašnom kad mesite testa.

Napravite salatu sa kuvanim ječmom, povrćem i prelivom po želji. Jedite ga kao prilog umesto pirinča ili kinoe. A možete i da probate da pijete ječmenu vodu.

Dobar za akne

Na sve to, ječam je odličan i za lepotu.

Jedna od ključnih prednosti ječma za kožu su njegova hidratantna svojstva. Po svojoj prirodi pomaže u zadržavanju vlage u koži. Ekstrakti ječma ili ječmena voda su odlični za suvu kožu, piše MediCoverHospital.

Antioksidansi u ječmu, kao što su vitamin E, saponin i ferulna kiselina, bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju prevremeno starenje. Ekstrakt ječma je odličan za smanjenje finih bora.

Ječam deluje umirujuće na osetljivu i iritiranu kožu. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava smiruje ekcem, psorijazu i akne. Ječmenu vodu takođe možete koristiti za nežno pranje lica ili kao tonik za ublažavanje crvenila.

Maska za lice od ječma

Pomešajte skuvani ječam sa medom ili jogurtom i napravite masku. Nanesite ga na lice i ostavite da deluje 10 do 15 minuta, pa isperite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram