Japanci ne piju vodu uz jelo i imaju pet razloga za to

japanci
Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Ako odete u restoran u nekoj od zapadnih zemalja, velike su šanse da ćete uz obrok dobiti veliku čašu vode, ali u Japanu ne. Naime, Japanci veruju da voda ometa vašu "probavnu vatru", što vašem telu otežava varenje.

Iako je održavanje hidratacije presudno za vaše celokupno zdravlje, ispijanje vode tokom obroka može doneti više štete nego koristi. Bright Side je otkrio više razloga što Japanci, kao jedna od najzdravijih nacija na svetu, ne piju vodu uz obroke.

Suva usta

Koliko god kontradiktorno zvučalo, čaša vode uz obrok može isušiti usta. Neki ljudi vole da dodaju krišku limuna u vodu, što je čini kiselim napitkom koji utiče na lučenje pljuvačke.

Problem s varenjem

Kad uz obrok pijete vodu, pljuvačka se razređuje, što utiče na oslobađanje želudačne kiseline koja je odgovorna za probavu hrane. Kao rezultat, vaš želudac dobija slabije signale za razgradnju hrane, što može dovesti do nadutosti.

Apsorpcija hranljivih sastojaka

Pijenje vode tokom obroka utiče na prirodni nivo kiselosti vašeg želuca. Dalje, to negativno utiče i na vaš probavni sistem i uzrokuje da vaše telo apsorbuje manje vitamina i hranjivih sastojaka.

Gorušica

Ispijanje vode uz obroke dodaje volumen želucu i povećava pritisak na njega, slično kao što bi to činio obilan obrok. Budući da telo luči manje probavnih enzima, to može dovesti do lančane reakcije nuspojava, uključujući gorušicu.

Gojenje

Pijenje vode dok jedete takođe može uzrokovati višak kilograma. Kad vaše telo ne može dovoljno dobro da probavi hranu, pretvara je u masnoću, zbog čega se gojite. Takođe, može uzrokovati da vaše telo oslobađa više insulina u krv, što povećava šanse za skladištenje masnoće u telu.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram