Formula s kojom teško da ćete pogrešiti kada je reč o jagnjetini. Ukoliko želite da meso bude mekano i sočno, termički ga obradite na niskoj temperaturi duži vremenski period.
Jagnjeću plećku spojite s povrćem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Sve to prekrijte aluminijumskom folijom oko 2,5 sata. Naravno, ako imate veći komad slobodno produžite vreme pečenja, a zatim nepokriveno oko 30 minuta kako bi se zapeklo i dobilo lepu zlatno-smeđu boju. To je recept za pečenje jagnjetine koji će svaki put upaliti.
Osim krompira, uz jagnjeću plećku sjajno će ići povrće poput tikvica, patlidžana, paradajza i paprika. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.
Sastojci za pečenu jagnjetinu s povrćem:
1,8 kg jagnjeće plećke s kostima
500 ml bujona od povrća
400 g iseckanog paradajza
2 konzerve od 400 g belog pasulja
250 g čeri paradjza
4 čena belog luka
4 kafene kašičice mediteranske mešavine začina
2 luka
2 paprike
2 tikvice
2 kašike meda
1 veći patlidžan
ulje
so i biber po želji
šaka svežeg bosiljka
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 170 stepeni.
Položite jagnjeću plećku na drvenu dasku. Nožem zasecite masniju stranu.
Oljuštite dva čena belog luka, iseckajte ga na sitno i pomešajte u maloj posudi s dve kašike ulja, dve kašičice mediteranske začinske mešavine, jednom kašikom meda, soli i biberom. Utrljajte mešavinu u meso.
Preostala dva čena belog luka isecite na tanke kriške i pomešajte s preostale dve kašike začinske mešavine, preostalim medom, lukom, paradajzom iz konzerve, bujonom od povrća i malo soli i bibera.
Stavite dobijenu smesu na dno posude za pečenje, a preko svega stavite začinjenu plećku.
Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i pecite sve zajedno 2,5 sata.
Uklonite foliju, meso privremeno stavite na tanjir, a iz pekača izlijte višak masnoće. Dodajte kuvani pasulj, iseckan patlidžan, tikvice i paprike.
Preko povrća stavite jagnjeću plećku, a oko nje rasporedite čeri paradajz. Vratite sve zajedno nepokriveno u rernu na još 30 minuta da se povrće ispeče, a jagnjetina dobije zlatnosmeđu boju i postane toliko mekana da se može seći višljuškom.
Pustite da meso „odmori“ 20 minuta, pre nego što ga poslužite, piše Pun kufer.
Pratite nas i na društvenim mrežama: