Jagnjetina kao san: Trik s kojim je meso tako mekano da se može seći – viljuškom

Foto:shutterstock

Formula s kojom teško da ćete pogrešiti kada je reč o jagnjetini. Ukoliko želite da meso bude mekano i sočno, termički ga obradite na niskoj temperaturi duži vremenski period.

Jagnjeću plećku spojite s povrćem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu. Sve to prekrijte aluminijumskom folijom oko 2,5 sata. Naravno, ako imate veći komad slobodno produžite vreme pečenja, a zatim nepokriveno oko 30 minuta kako bi se zapeklo i dobilo lepu zlatno-smeđu boju. To je recept za pečenje jagnjetine koji će svaki put upaliti.

Osim krompira, uz jagnjeću plećku sjajno će ići povrće poput tikvica, patlidžana, paradajza i paprika. Odličan je izbor za slavsku trpezu, ali i za lep porodični vikend ručak.

Sastojci za pečenu jagnjetinu s povrćem:

1,8 kg jagnjeće plećke s kostima

500 ml bujona od povrća

400 g iseckanog paradajza

2 konzerve od 400 g belog pasulja

250 g čeri paradjza

4 čena belog luka

4 kafene kašičice mediteranske mešavine začina

2 luka

2 paprike

2 tikvice

2 kašike meda

1 veći patlidžan

ulje

so i biber po želji

šaka svežeg bosiljka

Priprema:

Prethodno zagrejte rernu na 170 stepeni.

Položite jagnjeću plećku na drvenu dasku. Nožem zasecite masniju stranu.

Oljuštite dva čena belog luka, iseckajte ga na sitno i pomešajte u maloj posudi s dve kašike ulja, dve kašičice mediteranske začinske mešavine, jednom kašikom meda, soli i biberom. Utrljajte mešavinu u meso.

Preostala dva čena belog luka isecite na tanke kriške i pomešajte s preostale dve kašike začinske mešavine, preostalim medom, lukom, paradajzom iz konzerve, bujonom od povrća i malo soli i bibera.

Stavite dobijenu smesu na dno posude za pečenje, a preko svega stavite začinjenu plećku.

Prekrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i pecite sve zajedno 2,5 sata.

Uklonite foliju, meso privremeno stavite na tanjir, a iz pekača izlijte višak masnoće. Dodajte kuvani pasulj, iseckan patlidžan, tikvice i paprike.

Preko povrća stavite jagnjeću plećku, a oko nje rasporedite čeri paradajz. Vratite sve zajedno nepokriveno u rernu na još 30 minuta da se povrće ispeče, a jagnjetina dobije zlatnosmeđu boju i postane toliko mekana da se može seći višljuškom.

Pustite da meso „odmori“ 20 minuta, pre nego što ga poslužite, piše Pun kufer.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram