Izbor 1173 nutricionista: 10 namirnica koje su „superhrana“

Foto:shutterstock

Prestižni magazin o ishrani Today's Dietitian anketirao je čak 1.173 nutricionista koji su odabrali "superhranu" za 2022. godinu. Deset namirnica se izdvojilo po svom efektu na zdravlje organizma.

Anketirani nutricionisti dali su prednost biljnoj hrani.

Lista uključuje dugogodišnje favorite kao što su kelj i avokado, kao i hranu koja je u trendu poslednjih godina, poput drevnih žitarica i korejskog kupusa (kimči, dostupan i u Srbiji).

Ovo je deset namirnica koje je izabralo 1.173 nutricionista.

Fermentisana hrana

Fermentisana hrana, kao što su jogurt i kimči, zauzela je prvo mesto, verovatno zbog toga što jača imunitet i creva. Prema naučnicima sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikrobioma i poboljšava imunološke reakcije.

Borovnice

Ovi plodovi su mali, ali moćni! Borovnice su odličan izvor antioksidanata, koji pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala i mogu pomoći u smanjenju rizika od  srčanih bolesti i drugih stanja. Pored toga, antioksidansi su takođe važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Čia semenke

Čia semenke su prepune antioksidanata, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016. godine, specifični antioksidansi u čia semenkama mogu imati zaštitne efekte na srce i jetru. Čia semenke su takođe odličan izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju.

Akai bobice

Iako sigurno nema ništa loše u standardnom voću kao što su jabuke i pomorandže, ali 2022. je godina egzotičnog voća kao što su akai bobice. One su popularan sastojak za smuti, pune su antioksidansa, mogu poboljšati nivo holesterola, a prema studiji iz 2014. mogu zaštititi vaš mozak od oštećenja kako starite.

Avokado

Nutricionisti smatraju da je jedna od najzdravijih namirnica koje možete jesti. Osim što je odličan izvor masti zdravih za srce, avokado je pun antioksidansa i drugih hranljivih materija koji pomažu kod holesterola, gustine kostiju, nege kože, zdravlja očiju.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj

Japanci piju zeleni čaj hiljadama godina, i to sa dobrim razlogom. Napitak je poznat po svojim protivupalnim svojstvima koja jačaju imunitet, a prema studijama može povećati sagorevanje masti i ubrzati metabolizam.

Orašasti plodovi

Odličan su način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranljivih materija u vašu ishranu. Pistaći su, na primer, prepuni antioksidanata, a naučno je dokazano da održavaju zdravlje očiju i pomažu u zaštiti srčanih bolesti.

Drevne žitarice

Pojam drevnih žitarica obuhvata nekoliko vrsta, koje su ostala nepromenjene hiljadama godina. Primeri uključuju amarant, faro i kinou. Kinoa je verovatno jedna od najpopularnijih drevnih žitarica, a poznata je po tome što je puna vlakana i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Žitarice su takođe dobar izvor vitamina B6 i C.

Foto: Shutterstock

Zeleno lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, poput zelja i spanaća, zaslužuje mesto u vašoj ishrani, ako ga već nema. Spanać i slično povrće je odličan izvor proteina i flavonoida, koji mogu sprečiti oštećenja od slobodnih radikala. Spanać je takođe pun vitamina A i C, a naučno je dokazano da smanjuje nivo krvnog pritiska i rizik od razvoja srčanih bolesti.

Kelj

Kelj, još jedno lisnato zeleno povrće, zaradio je svoje mesto na ovoj listi zbog svojih brojnih nutritivnih prednosti. Kao i spanać, kelj je prepun proteina i flavonoida. Takođe ima puno vitamina A, K i C, i dobar je izvor vlakana.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram