Istinita priča o dijeti jedne doktorke koju je Harvard predstavio kao naučnu studiju

dijeta
Foto:Shutterstock

Predstavio je Harvard.

U večnoj jurnjavi za idealnom linijom i kilažom nije teško izgubiti se, posebno kad do nas svakodnevno stižu vesti o magičnim dijetama koje preko noći rešavaju sve i garantuju telo modela. Baš zbog toga dobro je čuti iskustvo stručnjaka. Šta o skidanju kilograma kaže jedna doktorka čiju priču predstavlja čuveni Harvard?

„Pre nekoliko godina krenula sam na veliko putovanje gubitka težine. Imala sam dve trudnoće uzastopno i nabacila sam prilično kilograma, a i posle porođaja sam dodala još umesto da smršam. Jednostavno, bila sam zaposlena mama s dvoje dece mlađe od dve godine i delovalo mi je nemoguće da stignem da se bavim i kilažom. Ali onda sam uradila ono osnovno i – uspelo je.“

A šta se pokazalo kao rešenje za višak kilograma, i to na duže staze?

Prvo, pomirila se sa tim da joj je trebalo više od 18 meseci da se ugoji i da bi verovatno trebalo toliko, ako ne i više, da smrša.

Drugo, odabrala je dobro zaokružen, hranljiv plan ishrane koji se sastoji od dosta voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti, ali i veoma malo ugljenih hidrata. Jednu od brojnih popularnih dijeta koje se baziraju na tim stubovima je korigovala prema sebi.

Treće, svakodnevno je zapisivala ono što je jela. Beležila je dnevni unos hrane, brojala je kalorije, koliko je mogla. Jednom nedeljno se merila na vagi i to takođe beležila.

Četvrto, u početku je samo nekoliko minuta dnevno radila trbušnjake, sklekove, da bi kasnije pojačala trening.

Peto, povremeno bi pojela parče torte ili baklave, komad čokolade ili popila čašu vina.

Sve u svemu, bilo je posrtanja i kilaža je povremeno išla gore-dole, ali vremenom su kilogrami polako, ali sigurno počeli da spadaju.

„Kako su meseci prolazili, a deca odrastala, mogla sam da ponovo krenem u teretanu par puta nedeljno. I kako mi se tonus mišića povećavao, tako se i metabolizam popravljao, a težina je brže padala. Trebalo je više od dve godine, ali sam izgubila skoro 23 kilograma. Sada, tri godine nakon toga, i dalje sam održala tu kilažu, nisam vratila kilograme koje sam izgubila.“

A šta nauka kaže o tom njenom pristupu?

Studije su pokazale da će skoro svaka dijeta rezultirati gubitkom težine, ako je pravilno sledite, pod uslovom da je hrana prava – ona „prirodna“, što manje prerađena (voće i povrće, integralne žitarice, orašasti plodovi i semenke, kao i meso).

„Takođe, mnoga istraživanja pokazuju da kada pratimo unos hrane, jedemo manje. To se zove samonadgledanje i to zapisivanje onoga što sam jela i merenje na vagi mi je pomoglo.“

Studije pokazuju i da su u dijeti uspešniji oni koji sebi oproste povremeni mali greh u vidu slatkiša jer nastave dalje, poput ove doktorke.

„Istraživači su otkrili da su zdrava ishrana, kao i visok nivo fizičke aktivnosti prava stvar za održavanje kilaže na duže. Pritom, dva ili tri treninga nedeljno pomažu mi da održim tonus mišića i kardiovaskularnu kondiciju. Ako ne mogu da stignem u teretanu, onda trčim. Ako ne mogu da trčim, radim nešto kod kuće, kao što je pet minuta kik-boksa ili plešem po dnevnoj sobi sa svojom decom. Penjem se stepenicama što je češće moguće.“

Na kraju, ona zaključuje ono jednostavno, a efikasno, što neretko zaboravimo – hranljiva biljna ishrana sa malo prerađenih namirnica i ugljenih hidrata u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću garantuje pravu kilažu na duže staze.

BONUS VIDEO: Koje to greške pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram