Ispovest Čačanke koja je smršala 57 kg za 6 meseci

Milica Mihailović
Foto; Privatna arhiva/ Nataša Belošević

Nije više bila zavisna od hrane, bila je na dobrom putu, uz nov zdrav režim ishrane otkrila je kako skinuti kilograme. Onda, 60 dana od početka borbe, počela je da oseća prazninu, nekakvu tugu. I bol. Kao da je nešto veoma važno izgubila, kao da je ostala bez drage osobe.

Milica Mihailović (35) iz Čačka oduvek je bila gojazna. Ceo život joj se vrteo oko hrane, hrana ju je kontrolisala. I kada bi bila na dijeti, lako je gubila kilograme, ali bi ih još lakše vratila. Zavaravala se neko vreme da nije strašno, ali kolena su je bolela do suza, nije mogla niz stepenice. Kada je prošlog avgusta stala na vagu i videla broj 137, doživela je šok. U tim teškim danima jedan od pratilaca njenog Jutjub kanala sa receptima preporučio joj je knjigu Suzan Pirs Tomson „Pravilna linija ishrane“.

„Bila sam uplašena da će to biti još jedan bezuspešan pokušaj, ali sam se odlučila. Samo nekoliko dana kasnije smo otišli na more i ja sam tamo ponela sve što mi treba da bih se pridržavala režima“, priča Milica.

Mnogi bi otkazali ili pomerili letovanje jer na more idemo da bismo se opustili, uživali u hrani i piću, malo više nego inače. I svi se mi s mora obično vratimo s kilo, dva viška. Milica se pak nadala da je za to vreme skinula toliko.

MIlica MIhailović
Foto; Privatna arhiva/ Nataša Belošević

„U tih nekoliko dana pre mora i na moru smršala sam osam kilograma. To mi je dalo vetar u leđa da istrajem, dobila sam samopouzdanje jer sam baš na letovanju uspela da se apsolutno svega pridržavam. Oduševila sam se jer sam znala da će mi kod kuće biti još lakše“, seća se.

Jeste osećala u tim prvim danima snažnu potrebu za hranom, žudela je za hlebom, testima, kolačima, slatkišima. Ali od straha da to ne bude još jedan neuspeh, svom silom se potrudila da ispliva. I tada se to što je Milica prethodno osmišljavala i snimala video-recepte pokazalo neverovatno važnim.

„Osmislila sam svoje recepte koji su u skladu sa ishranom iz knjige Suzan Pirs Tomson, a koji zadovoljavaju i potrebe za slatkim i picom, ali se prave od dozvoljenih sastojaka. I onda više nije bilo nostalgije za onim što sam ranije jela. Na Jutjubu sam uz te recepte usput objavljivala i kako mi ide, koliko sam smršala i sve to delila sa svojim pratiocima da bih njih motivisala da se pokrenu.“

Baš oni su bili tajni sastojak Miličinog uspeha. Bodrili su je, dizali kada bi se spotakla. Svi su oni bili u sličnom problemu, nisu znali kako skinuti kilograme.

„Ja se tome nisam ni nadala. Ali eto, napravila sam jednu grupu na Fejsbuku gde sam okupila pratioce da se međusobno podržavamo. U prvih nekoliko dana skupilo se njih nekoliko stotina, a sada nas ima 45.000. Svi zajedno kao grupa smo do sada smršali preko 100.000 kilograma. Neki tu samo stidljivo prate, skupljaju snagu da počnu, ali mnoge žene su već skinule i do 30 kilograma. Pomaže. Kada vidite da drugi uspevaju, onda vas to motiviše i onda date sve do sebe.“

Ipak, priznaje da nije sve u snazi volje. Bila je i ranije motivisana da za određen broj dana skine određen broj kilograma, ali uvek se vraćala starim navikama. Sada je zdrav jelovnik njen stil života.

Milica mihailović
Foto; Privatna arhiva/ Nataša Belošević

„Hrana me više ne kontroliše. I tek kad sam stekla nove navike, kada mi je poraslo samopouzdanje, kad sam videla da mogu da izdržim, onda sam tek shvatila koliko sam prethodno razmišljala o hrani, koliko mi je ona bila važna. Od tog 60. dana kada nastupi veća kriza, tad krene da se leči i duša. Počnete da se preispitujete šta biste vi to još mogli da radite, u čemu biste još mogli da uživate jer to definitivno više neće biti samo hrana. Sada više ne razmišljate o njoj i ostao je ogroman prostor za potpuno nove stvari. Onda ponovo upoznajete sebe, bavite se nekim stvarima koje ste možda odlagali jer niste imali hrabrosti, a želeli ste.“

A kad čovek uvede red u nešto tako vrlo važno kao što je ishrana, to se preslikava i na druge segmente života. Kad dobijete samopoudanje jer uspevate sa skidanjem kilograma, onda i druge stvari izgledaju mnogo manje teške.

„Ja sam ceo život volela da plešem, ali nisam imala hrabrosti za to. Onda sam konačno to uradila i mnogo mi je prijalo. To je bila terapija za mene jer kroz ples mogu da ispoljim emocije. Toliko toga je dugo bilo zarobljeno u meni, nikad iskazano. Više nema zatrpavanja emocija hranom.“

Milica je uz to stisla petlju i otvorila svoju firmu, počela da pomaže drugima, počela je da vežba, po prvi put ušla u teretanu koje se prethodno mnogo bojala.
„Bilo je dana kada sam bila malo nervoznija nego inače, ali to je kao kad neko ostavlja cigarete. Moj muž i troje dece su tada znali da neko vreme neću mesiti testa, neću praviti torte, da ću im sama reći kada budem spremna za to. Od tog 60. dana osetila bih da neću moći da savladam bes i tugu jer ih više nisam kamuflirala jelom. Ipak, iznenadilo me je kako sve je to onda brzo prolazilo, kako se sad lako nosim sa svim izazovima.“

Pročitajte još:


Milica se od prvog dana dogovorila sa suprugom da ga pozove kad god naiđe kriza. I to ih je, priča, dodatno zbližilo. Svi su oni u porodici u međuvremenu promenili navike, hrane se mnogo zdravije.

Osim porodice, i mnogi iz Miličine okoline su bili presrećni zbog nje, posebno kada je skinula prvih desetak kilograma. Vremenom se to promenilo.

„Ne opraštaju uspeh tako lako. Sada osećam da je ljudima nekako krivo zbog onog što sam uradila jer ih ja podsećam da se nisu izborili sa nekim svojim problemom. Uvek je lakše okriviti drugog nego pogledati sebe i obračunati se sa problemom.“

I njoj je kaže nekad bilo jako teško da pogleda sebe u oči. Uvek je skretala pogled pred ogledalom, nabrajala svoje mane.

Milica Mihailović
Foto; Privatna arhiva/ Nataša Belošević

„Sada sam zavolela sebe po prvi put, samoj sebi čestitam na putu koji sam prešla. U avgustu, kada je počelo, imala sam137 kilograma, sada imam 80, a skinula bih još desetak. Pored toga, ceo život sam maštala da ću jednog dana kad smršam hirurški odstraniti višak kože, da se toga otarasim. Ali kako sam se približila idealnoj kilaži, shvatila sam da mi taj moj višak kože ne smeta koliko sma mislila da će da mi smeta. I to kod mene nije dramatičan jer sam mlada, a i vežbam. Uspela da zavolim sebe sa svim tim i stekla sam potpuno nov zdrav odnos prema svom telu, prema sebi“, kaže Milica.

Priznaje i da i dalje uči. Neretko ne prepozna sebe u odrazu izloga. Ponekad u prodavnici po navici zatraži veći broj nego što joj zaista treba. Ali otrkila je novu sebe. Zato, kaže za kraj, staru veliku odeću nije bacila. Čuva je da se u njoj slika kad stigne do cilja.

***

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram