Hrana i piće koje treba izbegavati pre plivanja

Hrana koju treba izbegavati pre plivanja; Foto: Yuri Arcurs / Tetra Images / Profimedia

Pravilo je da u vodu ne ulazimo bar pola sata nakon jela, a postoje i određene namirnice koje je bolje izbegavati pre plivanja.

Nekoliko namirnica je zaista poželjno izbegavati ukoliko želite da u omiljenoj letnjoj aktivnosti, poput plivanja, uživate u potpunosti.

Ljuta hrana

S obzirom na to da nam je telo najviše u vodoravnom položaju dok plivamo, refluks kiseline može da predstavlja problem, a začinjena hrana može još više da pogorša taj problem.

Zbog toga pre plivanja ne bi trebalo da konzumirate ljute soseve, ljute papričice i drugu hranu koja bi mogla da dovede do neprijatne situacije.

Alkohol

Alkoholna pića smanjuju sposobnost reagovanja u pravom trenutku, kao i sposobnost adekvatne procene situacije, a to može da bude naročito opasno kada je ulazak u vodu u pitanju.

Zbog toga je najsigurnije opcija da izbegavate alkohol u potpunosti pre ulaska u more, bazen ili bilo koje druge mesto za kupanje.

Osim toga konzumiranje alkohola na visokim temperaturama, može da dovede do dehidratacije, ili do toga da zaspite na suncu, što jmože da bude veoma opasno.

Voćni sokovi i gazirana pića

Umesto voćnih sokova i gaziranih pića koji mogu da prouzrokuju nadutost i grčeve, pre plivanja konzumirajte običnu vodu.

Sastav voćnih sokova i gaziranih pića stvara pritisak na spoljnji sloj abdominalnog zida što može da vam oteža plivanje.

Energetska pića

Konzumiranje energetskih pića može da izazove dijareju ili mučninu dok ste u vodi, a postoji i opasnost od dehidratacije.

Pročitajte još:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram