Hleb koji se ne mesi, a sprema se unapred: Spolja hrskav, unutra mek kao duša

Foto: Brent Hofacker / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema ovog hleba je krajnje jednostavna - samo ga treba dugo čekati.

Hleb koji se ne mesi svet je osvojio drukčijim načinom pripreme koji rezultira ukusnim testom mekane, prozračne sredine i tanke, posebno hrskave korice – kao i rustikalnim izgledom.

Priprema ovog hleba je krajnje jednostavna samo ga treba dugo čekati (testo je najbolje pripremiti uveče za sledeći dan). Treba se peći u posudi s poklopcem koja može u rernu (znači bilo koja vatrostalna posuda, staklena ili keramička, okrugla ili ovalna), piše Večernji. U pitanju je recept Tanje Pastuović Klaić.

Sastojci za osnovno testo:

450 g brašna
350 ml mlake vode
1/4 kašičice suvog kvasca
1 kašičica soli

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, so i kvasac pa dodajte vodu i samo promešajte da se sastojci sjedine. Pokrijte i ostavite na sobnoj temperaturi 12 do 16 sati.

Testo će tokom stajanja malo narasti, biti puno balončića i postati lepljivo. Pospite brašnom radnu površinu, izručite testo pa lagano rukom rastanjite. Sada preklapajte testo sa svih strana prema sredini.

Čistu kuhinjsku krpu obilno pospite brašnom pa testo prebacite na krpu, zamotajte ga u nju i ostavite da odmara oko 2 sata. U rernu stavite posudu s poklopcem u kojoj će se kasnije peći hleb, ugrejte na 250 °C, pa kada se sve zagreje, vruću posudu pažljivo izvadite iz rerne, u posudu stavite odstajalo testo, poklopite, vratite u rernu i pecite 30 minuta.

Sada posudu izvadite, maknite poklopac pa vratite hleb u rernu na još 15 minuta. Pečeni hleb izvadite iz posude i stavite na rešetku.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram