Harmonika-batat: Tako jednostavan, a tako odličan

Foto:shutterstock

Prste da poližete.

Sastojci za harmonika batat:

4 srednja batata

2 kašika omekšanog maslaca

1 kašičica majčine dušice

90 g grčkog jogurta

1/2 avokada

1 mladi luk

so i biber

Priprema:

Zagrejte rernu u na 220 Celzijusa.

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.

Dobro operite batat i oštrim nožem ga isecite po sredini nekoliko puta.

Svaki rez bi trebaloda bude razmaku od oko tri do pet milimetara, ali pripazite da baza ostane čvrsta – odnosno da ga ne presečete do kraja tako da dobijete „harmoniku“.

Premažite batat delom maslaca pa pecite u prethodno zagrejanoj rernidok sredina krompira ne omekša, oko 30 minuta.

Izvadite batat iz rerne pa ga ponovo istrljajte maslacem, uključujući i unutrašnjost proreza.

Posipajte ga majčinom dušicom i lagano pređite viljuškom po vrhovima krompira, kako biste raspršili kriške i odvojili ih jedne od drugih.

Vratite batat u rernu i nastavite da pečete dok krompiri ne postanu hrskavi, oko 20-30 minuta.

U međuvremenu promešajte jogurt, avokado koji zgnječite viljuškom i mladi luk s prstohvatom soli i prstohvatom bibera, piše Punkufer.hr.

Poslužite sos sa slatkim krompirom.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram