Grickalice koje snižavaju holesterol

Žurka
Foto: LightField Studios / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvi utisak koji steknemo kada čujemo reč holesterol su masnoća, gojaznost i bolest. Čak i ako nemamo problem sa holesterolom, važno je da obratimo pažnju na svoju ishranu i držimo je izbalansiranom, tako da se neke od posledica povišenog 'lošeg' LDL holesterola ne pojave. Mada, za nas koji stalno nešto grickamo, to može da bude problem.

Doktor Dragan Miljković naznačio je da treba da razlikujemo dobar holesterol i loš holesterol. HDL je ‘dobar’ holesterol i on je tu da nam štiti krvne sudove.

„Iako se kontroliše ukupna vrednost oba holesterola, više obraćamo pažnju na LDL vrednosti, odnosno na loš holesterol koji se lepi i pravi plakove. On je uzročnik povišenog krvnog pritiska i
arterioskleroza. Uzrok je masna hrana, poput iznutrica, džigerice i mesnih prerađevina, starih sireva i starih kačkavalja. U suštini, dobre su i masti i ugljeni hidrati samo u normalnim izbalansiranim količinama.”

Ipak, postoji čitav niz grickalica i namirnica od kojih loš holesterol neće divljati i možemo ga držati pod kontrolom, pa čak i sniziti.

Pistaći i seckane jabuke

Odlična opcija je grickanje jabuka sa šakom pistaća. Jabuka sadrži vlakna koja pomažu pri snižavanju holesterola i fitosterol koji sadrže pistaći je dokazano odličan za pojačanje HDL-a, odnosno ‘dobrog holesterola’.

Pločice od ovsenih pahuljica

Domaće pločice sa jako malo šećera, ili meda su odličan izvor vlakana i mnogo ih je lakše napraviti od klasične ovsene kaše. A za ovsene pahuljice se već zna da su superhrana posebno kada je u pitanju regulisanje holesterola.

Kokice

Kokice se prave od celog zrna kukuruza koje sadrži oko četiri grama vlakana koja snižavaju holesterol. Da biste kokice napravili što zdravijim i sa veoma malo kalorija, ne pravite ih u mikrotalasnoj nego na pravi domaći način – u šerpi. Dodajte malo maslinovog ulja i parmezana – umesto putera i kačkavalja.

Sardine

Mi možda retko spremamo sardine kao grickalicu, ali svakako treba da ih uzmemo u obzir jer su odlične za srce i deluju protivupalno. Pakovanje sardina je ukusno, a puno omega-3 masnih kiselina za koje se pokazalo da pomažu u snižavanju nivoa triglicerida.

Hleb od proklijalog zrna

Hleb od proklijalog zrna je pun hranljivih materija. Kako je napravljen od celog zrna i često mahunarki koje su počele da klijaju – i te kako spada među zdravije hlebove. Namažite malo maslaca od badema na prepečeni komad ovog hleba i imate užinu prepunu zdravih masti i vlakana koja pomažu u smanjenju holesterola.

***

Bonus video: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram