Greške u kuvanju kojim povećavate toksičnost hrane

Selena Gomez
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

I ukoliko odlično kuvate, možda u kuhinji pravite stalno iste greške, a da toga niste ni svesni. Evo nekoliko saveta kako da ih izbegnete.

Zagorela hrana

Sirova i slabo kuvana hrana predstavljaju opasnost za zdravlje, ali i zagorela hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na veoma visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju hemikalije koje mogu prouzrokovati nastanak raka i uticati na promenu u DNK što će povećati rizik od razvoja opasnih bolesti, prenosi N1.

Prženje u dubokom ulju

U ovom slučaju nije samo u pitanju pretnja od unosa viška neželjenih kalorija, već hemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primer krompir, prže na visokoj temperaturi. Akrilamid je hemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi hemikalijama. Na​s​taje i kada se prži određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Zagrevate pogrešna ulja

Određeni broj stručnjaka za kulinarstvo tvrdi da maslinovo ulje prestaje da bude zdravo za naše srce ako se zagreva na veoma visokoj temperaturi, ali poručuju da ono neće otpustiti štetne toksine tokom zagrevanja. Nutricionistkinja Bridžit Benet kaže da se maslinovo ulje, tokom zagrevanja „raspada“ i da veliki broj važnih supstanci, poput omega – 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

Ipak, ne odbacujte odmah ova ulja jer ih možete koristiti za pripremu salata ili namaza. Pronađite ukusan način kako da ga uvrstite u ishranu, ali ga ne morate zagrevati na visokim temperaturama.

*

Bonus video:

https://youtu.be/PqgUiqZB9as

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram