Greška s čuvanjem paradajza koja je podelila Srbe

paradajz
Foto: Fotomaton / Alamy / Alamy / Profimedia

Dilema o čuvanju paradajza prelila se i na društvene mreže.

„Stavio muž paradajz u frižider. Ako to nije razlog za razvod, ne znam šta je.“

Tako glasi jedan šaljivi tvit koji je pokrenuo raspravu na internetu. Iza svega krije se dilema treba li zapravo stavljati paradajz u frižider i zašto – ne.

Po velikim vrućinama mnogima se učini da je logično da paradajz drže u frižideru da se ne bi pokvario, a i jer je navodno ukusniji kad je hladan. I tako mnogi u komentarima na ovaj tvit kažu kako očigledno ceo život greše jer paradajz drže isključivo u frižideru.

Međutim, ima i onih koji znaju da paradajz ne treba držati na hladnom jer u tom slučaju – sasvim menja ukus.

Naučnici su, naime, shvatili da se struktura paradajza menja na hladnoći, tj. na temperaturi ispod 12 stepeni, što na kraju utiče na ukus, prenosi cbsnews.

Studije su pokazale i da je paradajz posle sedam dana čuvanja na tri, četiri stepena, koliko ima u frižideru, izgubio supstance koje mu daju karakterističnu aromu.

Naime, paradajz sadrži enzim koji reaguje na niske temperature, što razbija njegove ćelijske membrane, pa potom bude gnjecav i kašast.

„U suštini, paradajz gubi ukus i teksturu kada ga stavite u frižider“, kaže Gregori Lofts, urednik koji se bavi ishranom na sajtu Martha Stewart Living.

Pored toga, Lofts napominje da paradajz vrlo brzo preuzima mirise drugih namirnica u frižideru što može dodatno pogoršati njegov kvalitet i ukus.

„Moje opšte pravilo je da nikada ne hladim svež paradajz“, kaže on.

Nakon ove priče mnogi su shvatili da greše, ali uz šalu napomenuli da u svemu može i gore…

*

BONUS VIDEO: Greške koje pravimo dok držimo dijetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram