GM dijeta skida sedam kilograma za sedam dana

Fitnes i ishrana 23. jul 202014:32 > 17. maj 2021 12:02
GM dijeta
GM dijeta; Foto: Arthur Bargan / Alamy / Alamy / Profimedia

GM dijeta jedna je od onih brzinskih, koje za samo nedelju dana daju impresivne rezultate - do čak sedam kilograma manje.

GM je navodno od „General Motors“, jer legenda kaže da je davne 1985. godine kompanija razvila dijetu da pomogne zaposlenima da izgube na težini i poprave zdravlje, na kojoj je radio tim sa američkih instituta. Ipak, pitanje je koliko je ta priča istinita, poreklo dijete i dalje je enigma, ali to ne znači da ne radi.

Planom ishrane GM dijete predviđeno je da gubite od pet do sedam kilograma nedeljno, pri čemu telo oslobađate otpadnih materija i toksina, poboljšavate varenje i metabolizam. Svakog dana jede se GM supa bez ograničenja plus namirnice dozvoljene za taj dan, a obavezno je popiti šest do osam čaša vode (dozvoljeni napici su i kafa, čaj i kisela voda).

Pročitajte još:

GM supa je zapravo čorba od povrća u koju idu zelene paprike, crni luk, paradajz, celer, glavica kupusa, kockica pileće supe, so i biber po ukusu. Svi sastojci se ubace u posudu za kuvanje i kuvaju najmanje 45 minuta ili dok svo povrće ne bude u potpunosti kuvano.

Pored čorbe i veće količine vode, držite se plana ishrane po sledećem rasporedu:

Dan 1. – Voće

Cilj prvog dana je da se očisti probavni sistem i podstakne metabolizam – pomoću raznih vrsta voća. tako uz GM supu možete jesti bilo koje voće osim banana. Ne postoje ograničenja u količini, a posebno se preporučuju lubenice i dinje, kao i citrusi.

Dan 2. – Povrće

Treba povećati unos vlakana i regulisati sadržaj šećera od prvog dana, tako da se uz supu jede samo povrće – kuvano i sirovo. Ne postoji ograničenje šta sme, a šta ne sme da se jede od povrća, mada se preporučuje zeleno povrće, kupus, salata, spanać… U pripremi možete koristiti maslinovo ulje ili limunov sok, ali zabranjena su jaja, mlečni proizvodi, brašno, orašasti plodovi…

Dan 3. – Sveže voće i povrće

Osim banana i krompira, treći dan možete jesti sve mešavine voća i povrća, bez ograničenja na vrstu i količinu, kako biste obezbedili telu vitamine, minetrale i druge hranljive materije. U ovoj fazi telo je spremno da sagori višak kilograma.

Dan 4. – Banane i mleko

Četvrtog dana možete pojesti do osam banana i popiti tri čaše mleka, a, naravno, GM supu možete jesti koliko želite. Banane su važne jer će vam povratiti natrijum i kalijum koje je organizam izgubio u prethodna tri dana.

Dan 5. – Meso i paradajz

Konačno, proteini. Petog dana smete da pojedete šest paradajza i do pola kilograma posnog mesa – govedine, piletine ili ribe. Unos vode treba povećati za dodatne dve čaše. Meso će obezbediti vašem telu gvožđe i proteine, a paradajz vlakna koja pomažu varenje.

Dan 6. – Povrće i meso

I šestog dana se jede meso, ali se paradajz menja miksom povrća koje ćete uzeti po sopstvenom izboru. Povrća možete jesti koliko želite, a mesa do pola kilograma. Ovaj dan telo je potpuno naklonjeno gubitku kilograma i videćete primetne razlike u vašem izgledu u odnosu na vreme pre početka GM dijete.

Dan 7. – Integralni pirinač i povrće

Poslednjeg dana možete da konzumirate integralni pirinač, kuvano povrće i sveže voćne sokove u neograničenim količinama. Ipak, trebalo bi izbegavati banane, krompir, pasulj, sočiva i pečurke. Sedmog dana rezultati dijete trebalo bi da budu vidljivi.

#related-news_1

Nakon nedeljnog plana ishrane, GM dijetu možete ponoviti još onoliko puta koliko vam je potrebno da bi dobili željenu težinu, piše Dijeta.net.

Ipak, stručnjaci upozoravaju GM dijeta nije pogodna kao dugoročna dijetna strategija, kilogrami se lako vraćaju nakon završetka dijete. Takođe, nije preporučljivo držati je tokom dužeg perioda i u slučaju nekih zdravstvenih problema, jer je prilično restriktivna u odnosu na zdrave masti i proteine. Kao rizici se navode slabost mišića, umor i glavobolja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram