Francuskinje se kunu u vodu s posebnim dodatkom koja brzinski topi salce na stomaku

Zvuči kao čudotvoran napitak.

U životne navike Francuskinja rado zavirimo u potrazi za inspiracijom, bilo da tragamo za modnim idejama, mestima na kojima se lepo jede, bjuti tajnama, ali i ukusnim receptima, a jedna takva potraga dovela nas je i do recepta za artičoka vodu koja navodno pomaže u smanjenju nadutosti.

Budući da je u pitanju stanje koje nije nimalo prijatno, odlučili smo da istražimo da li je toliko efikasna koliko se priča. Kao jedan od najboljih svetskih uzgajivača povrća, Francuska je zemlja kojoj možemo da zahvalimo što je i ostatak sveta prisvojio artičoke jer ih je proslavila još u 16. veku, piše Miss 24 sata.hr.

Francuski imigranti doneli su ih u Ameriku 1800-ih pa se tamo već nekoliko stotina godina jedu prelivene maslacem, no čini se da artičoke nisu samo ukusan zalogaj, već i koristan dodatak našoj svakokodnevici i to u obliku – vode! Naime, poslednjih meseci sve više Francuskinja se kune da artičoka voda može biti korisna za smirivanje nadutosti i probavnih smetnji.

Šta je artičoka voda?

Artičoka voda je napitak koji se obično pravi od celih artičoka, uključujući list, stabljiku, srce i cvet. Konzumira se i hladna i topla, baš kao i čaj od artičoke, a reklamira se kao ukusan i višestruko koristan napitak koji pomaže u čišćenju organizma od toksina i poboljšanju probave, dok je istovremeno izvor mnogih hranjivih materija poput vitamina A, C i B1 te gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma. Iako se artičoka voda danas smatra trendom koji su pokrenule Francuskinje, čaj od artičoke koji je zapravo topla voda od artičoke odavno je veoma popularan u Vijetnamu. Tamo se naziva tra atiso i pravi se od listova, stabljika, korena i cvetova artičoke, a konzumira se protiv glavobolje, dijabetesa i brojnih drugih stanja.

Prednosti pijenja artičoka vode

Voda od artičoke odlična je za jačanje imuniteta jer vrvi od vitamina C i antioksidansa, a može da pomogne i i u ublažavanju stresa i teskobe, s obzirom na visok udeo magnezijuma, cinka i kalijuma. Dodatne potencijalne koristi su smanjenje nivoa holesterola, zaštita jetre od toksina i poboljšanje probave, a uz sve to je i veoma efikasan diuretik, te saveznik u borbi protiv starenja kože.

Ipak, iako artičoka voda zvuči kao čudotvoran napitak, njene potencijalne dobrobiti trebalo bi uzeti s velikom dozom rezerve jer još uvek nema dovoljno dokaza o njeniim prednostima.

Mnogi potvrđuju da su artičoke vrlo dragocena i zdrava namirnica, no veliko je pitanje možemo li sve koristi dobiti samo iz vode, budući da nisu sve hranjive materije topive u njoj.

Kako napraviti artičoka vodu?

Recept za artičoka vodu je toliko jednostavan da jednostavniji ne može biti – sve što vam je potrebno jeste da skuvate artičoke i iskoristite vodu u kojoj ste ih skuvali.
Naravno, preporuka je da se artičoke jedu zbog već pomenutih dragocenih vlakana, a voda od kuvanja se pije kao čaj, hladna ili topla. Možete je konzumirati uz obroke, piti ujutro, dodati u supe, smutije…

Preporučena doza artičoka vode ne postoji, pa je možemo piti kad god nam to odgovara, a ako artičoke kao takve volimo, uvek je bolje odlučiti se za njih nego za vodu od njih, budući da dijetalna vlakna deluju kao prebiotik za mikrobiom naših creva.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram