Francuski omlet Džulije Čajld: Jelo koje ćete jesti za doručak, ručak i večeru

Meril Strip kao Džulija Čajld
Foto: PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

U filmu ju je igrala Meril Strip, a aktuelna serija dodatno oživljava popularnost najvoljenije američke kuvarice.

Ukoliko još niste postali fanovi HBO serije Julia, posvećene Džuliji Čajld, toplo je preporučujemo, a u međuvremenu, u ovim kritičnim postprazničnim danima, možete se podsetiti i sjajnog filma Džuli i Džulija kojise takođe bavi životom ove legendarne TV heroine.

Džulija Čajld je bila poznata američka kuvarica, autorka knjiga i televizijska zvezda. Proslavila se kuvarom „Mastering the Art of French Cooking“ (Usavršavanje umetnosti francuske kuhinje) i time što je uvela francusku kuhinju u američke domove. Bila je prva instruktorka kulinarstva na televiziji, u seriji The French Chef, u kojoj je mlade američke domaćice podučavala kuvanju.

Džulijina televizijska karijera počela je gostovanjem u jednoj emisiji u kojoj je predstavljala svoj kuvar, a tom prilikom je u studiju pripremila omlet od jaja za koji je kompletnu aparaturu donela sa sobom i oduševila je publiku. Ostalo je istorija.

Francuski omlet Foto:Shutterstock

Upravo taj čuveni „omelette roulette“ je jedno od njenih najjednostavnijih jela, ali i njen zaštitni znak. Džulija ga je nazivala večerom gotovom za minut, a za njegovu pripremu trebaju vam sastojci koje gotovo uvek imate u kući.

Sastojci:

3 jaja

kašika vode

kockica maslaca

prstohvat soli

prstohvat bibera

Priprema:

Umešajte tri jaja i dodajte im vodu, so i biber. Mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Zagrejte tiganj na visokoj temperaturi i stavite na njega kašiku maslaca. Kad se maslac potpuno otopi, trenutak pre nego što počne da poprima smeđu boju, na tiganj izlijte umućena  jaja.

Kada se jaja razliju po celoj površini tiganja, protresite smesu držeći tiganj čvrsto za ručku. Nastavite da izvodite ovaj pokret nekoliko sekundi sve dok smesa ne bude čvršća i ne počne sama da se formira u položaj preklapanja.

U ovom trenutku omlet mora biti preklopljen i zauzimati polovinu površine tiganja. Nakon toga ostavite jelo još minut na vatri, sve dok ivice omleta ne poprime zlatastu boju.

Prijatno!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram