Francuska supa od luka je pravi lek protiv mamurluka. To je razlog zašto je u toj zemlji često jedu nakon burnih noći.
Sastojci:
500 g luka
50 g putera
10 g brašna
1.2 l vode
100 g sira (koristi se gruyère, ali možete neki drugi sir kao ementaler ili gaudu, važno je da se lako topi)
So i biber
4 parčeta hleba
Priprema:
Luk oljuštite i isecite napola pa na tanke listove. Zagrejte puter u šerpi dok se ne rastopi. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri bar sat vremena, dok luk ne dobije smeđu boju, odnosno treba da se karamelizuje. Luk treba da postane skroz braon boje. U tome je tajna dobre supe. Tada nema potrebe dodavati bujon ili druge začine. Ako prerano sklonite luk s vatre, kad nije dobio tamnosmeđu boju, supa će biti bez ukusa. Dinstajte ga na laganoj vatri, često mešajući. Ako je prejaka vatra i vidite da će izgoreti, onda dodajte malo vode, pa smanjite vatru.
Dodati brašno i pomešati.
Dodati 1,2 litra ključale vode, so i biber. Kuvati još 30 minuta bez poklopca.
Hleb iseći na parčiće i prepeći ga u rerni ili u tosteru da se zapeče s obe strane. Pošto se supa kuvala pola sata, biće gusta, probajte je da biste proverili da li ima dovoljno soli. Supu sipajte u dve činijice, u svaku stavite hleb da pokrije površinu, piše na blogu Francuska kuhinja.
Narendani sir stavite na hleb pa gratinirajte u rerni na opciji gril, dok se sir ne istopi.
Pratite nas i na društvenim mrežama: