Fotke pre i posle: Najjednostavnija metoda koja mi je za mesec dana sa lica skinula 10 godina

Sigurno je ovo previše dobro da bi bilo istinito?

Sara Smit (42) iz Velike Britanije uspela je da obriše 10 godina sa lica za samo četiri nedelje jednom sasvim neobičnom, a tako običnom metodom. Nadala se da će se rešiti glavobolje i lošeg varenja, a usledilo je još nekoliko iznenađenja. Pozitivnih.

Kada je Sara pročitala novo istraživanje koje sugeriše da najmanje jedna od pet žena u Velikoj Britaniji konzumira manje od preporučenog dnevnog unosa vode, odlučila je da sprovede jedan eksperiment, piše dailymail.

„Šta bi se desilo ako bih pila preporučenu količinu vode svakoga dana mesec dana“, uptala se ova žena i počela.

„Moja fotografija snimljena na dan kada sam započela ovaj izazov savršeno pokazuje – a što je prilično zastrašujuće – šta nedostatak hidratacije čini licu. Imam 42 godine, ali moram priznati da na ovoj slici više izgledam kao da mi je 52, što je šokantno. Ispod i oko mojih očiju su tamne senke zbog kojih izgledam iscrpljeno, imam mnogo bora i čudnih crvenkastih mrlja, a moja koža je bez sjaja. Izgleda mrtvo“, napisala je Sara.

„Moje ćerke Alis (8) i Beti (4) kažu mi da izgledam kao da mi je oko 100 godina na ovoj fotografiji i moram da se složim sa tim. Čak mi i usne izgledaju smežurane. Ovo su, očigledno, klasični dokazi loše hidratacije. Svaka funkcija u našem telu zavisi od vode. Voda ispira otrove iz vitalnih organa, prenosi hranljive materije do ćelija, obezbeđuje vlagu sluzokoži uha, nosa i grla i eliminiše toksine. Nedovoljan unos vode znači da sve ove funkcije bivaju oštećene. Zato sam odlučila da vidim kako bih izgledala i kako bih se osećala da pijem tri litre vode svakoga dana tokom 28 dana. Rezultati su bili zapanjujući…“

Warren Smith

Nedelja prva

Težina: 54 kg

Struk: 71 cm

Tri litre vode dnevno zvuči baš mnogo. Pitala sam svog lekara opšte prakse da li može bude štetnih zdravstvenih posledica ako dramatično povećam unos vode.

On me je ohrabrio i predložio da ujutro popijem bokal vode, zatim još jedan popodne i jedan uveče.

Obično sam pila vodu vodu tri puta dnevno: kad ustanem, pre nego što odem u krevet i u nekom trenutku popodne. Prvog dana pila sam šest puta i moja obično veoma troma creva bila su mnogo življa.

Svakoga dana radim piling lica da pre nego što nanesem hidratantnu kremu, ali čini mi se da mi se pojavljuju fleke, kao da toksini izlaze iz mene. Nekoliko dana nakon eksperimenta i dalje mokrim pet ili šest puta dnevno, ali sada je mokraća bistra, a ne tamnožuta.

Uživam u mnogo šoljica čaja. Britanska fondacija za ishranu kaže da „umerene količine kofeina ne izazivaju dehidrataciju, te se računaju u unos tečnosti“.

Glavobolje nastaju kao posledica dehidracije: organi pokušavaju da nadoknade nedostatak vode tako što je kradu iz mozga, usled čega se on zapravo smanjuje. Glavobolje su rezultat povlačenja membrana koje povezuju vaš mozak s lobanjom. Uz više vode budim se bez mamurluka.

Godinama sam radila deset minuta joge svakog jutra odmah nakon što ustanem, ali sam se osećala ukočenije u poslednjih šest meseci.

Otkako sam počela da pijem više vode, moja fleksibilnost se poboljšala. Iz Britanskog udruženja dijetetičara potvrđujuju da voda pomaže podmazivanju zglobova.

Foto: Warren Smith

Nedelja druga

Težina: 53 kg (izgubila 450 g)

Struk: 71 cm

Moj ten se popravlja, a ton kože biva ujednačen. Još uvek imam bore ispod očiju, ali su manje izražene. Fleke na licu mi se smanjuju, a podočnjaci su manje izraženi.

Danas sam primetila da imam slabiji zadah, zato što sam odustala od čaja – voda je bolja za mene.

Ne pijem ni sokove, od njih mogu da se ugojim.

Nemam glavobolju više od nedelju dana, što je za mene neobično, i oduševljena sam što mi creva rade mnogo bolje.

Otišla sam u kupovinu danas popodne, ali morala sam da nađem toalet tri puta za pet sati. Bilo je iritantno.

Očekivala sam da će mi stomak biti naduven, a bio je ravniji nego inače. Muž kaže da mi je celulit sa butina nestao.

Sigurno je ovo previše dobro da bi bilo istinito?

Nedelja treća

Težina: 53 kg

Struk: 69,85 cm

Tamni kolutovi i bore ispod očiju su mi praktično nestali, a koža mi izgleda jedro i nahranjenije. Moj prijatelj kozmetičar kaže da je to zato što voda pomaže mojim ćelijama kože da se regenerišu.

Primetila sam da sam prestala da trljam oči kada se probudim ujutru. Nekada su bile suve i pospane, a sada ne. Dodatna voda mora da ih održava vlažnim.

Naš mozak je 73 odsto vode, tako da loša hidratacija može da utiče na njegovo funkcionisanje. Dehidracija može smanjiti našu sposobnost koncentracije, kao i naše kognitivne performanse.

Manje jedem jer pijem vodu uz obroke pa se brže osećam sito. Pre sam grickala i zapravo posezala za hranom kada sam zapravo bila žedna. Studije pokazuju da 37 odsto ljudi žeđ pomeša s glađu.

Kada se našminkam, oči mi izgledaju manje naborane. Čini mi se da mi je koža elastičnija.

Nedelja četvrta

Težina: 52,5 kg

Struk: 68,58 cm

Iskreno, ne mogu da poverujem u razliku na mom licu. Izgledam kao druga žena. Tamne senke oko mojih očiju skoro su nestale. Moja koža je rumena kao što je bila kada sam bila dete. Transformacija je izuzetna.

Osećam se vitkije i bolje, što je neverovatno, jer jedino što sam promenila jeste količina vode koju pijem. Moja najbolja drugarica kaže da je zabrinuta koliko vode pijem – čula je glasine da je Najdžela Loson „akvaholičarka“ koja pije tri litra pre spavanja.

Ali pratim bezbedne smernice pod nadzorom svog lekara.

Čak uživam u „pijanom“ noćnom izlasku, ali usput pijem puno vode i budim se sveža kao bela rada. Šta god da se desi, nastaviću da pijem tri litre vode dnevno – a savetovala bih svakoj ženi da uradi isto (naravno, nakon konsultacija sa svojim lekarom).

Osećam se bolje, vitkije i zdravije, a muž i prijatelji mi kažu da izgledam deset godina mlađe. Ko pri zdravoj pameti ne bi želeo da proba nešto što daje tako neverovatne rezultate?

Nastaviću da pijem tri litre vode svaki dan.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram