Fizioterapeut otkriva pet vežbi koje trenutno ublažavaju bol u leđima i mogu da se rade u krevetu

Foto: Shutterstock

Sedenje je vaš najveći neprijatelj.

Bilo da se radi o podizanju prevelikih težina ili dugom sedenju u kancelarijskoj stolici, problem sa leđima sastavni je deo života većine ljudi danas.

Vrhunski fizioterapeut iz Njujorka pokazao je kako pet lakih vežbi mogu da vam pomognu da pobedite bol za nekoliko minuta. A ono što je najbolji deo – sve mogu da se izvode u krevetu.

Prvi korak jeste pronalaženje „udobnog mesta za ležanje na stomaku“, objašnjava dr Dan Ginader, fizioterapeut specijalizovan za povrede u plesu.

Foto: Printscreen/TikTok/dr.dan_dpt

On dodaje da su njegove preporuke zasnovane na tehnici koja se zove Makenzijev metod – koji se vrti oko teorije da „ako savijanje leđa budi simptome, onda će ih izvlačenje leđa ublažiti“.

@dr.dan_dpt “Throwing your back out” is a common term to describe what happens when your back feels like it locks up. Most often it has something to do with a slight disc injury with concurrent muscle spasm and occasional referral pain down the leg. This is a general template on what you can do in the heat of things to take the edge off of your symptoms. But if symptoms continue despite taking care of it, get into see a professional sooner rather than later!! #physicaltherapy #lowbackpain #backpainrelief ♬ original sound – Dr. Dan, DPT

„A ležanje na stomaku vam omogućava da uradite upravo to“, kaže on u snimku objavljenom na TikToku, gde ima skoro milion pratilaca. To je prva pozicija – ležanje na stomaku.

Potom treba da se oslonite na laktove i radite mini-sklekove, tako što izvlačite gornji deo leđa.

Foto: Printscreen/TikTok/dr.dan_dpt

Sledeća je „nežna rotacija“.

„Ležeći na leđima, spojite kolena i spustite ih na jednu stranu dok ne osetite blago istezanje“, kaže dr Ginader.

Sačekajte sekundu i rotirajte se na drugu stranu.

Foto: Printscreen/TikTok/dr.dan_dpt

Još jednom, cilj je da vežbe izvodite nežno i uzmete samo ono što vam telo daje. Ponovite vežbu od 10 do 20 puta.

Četvrti pokret je ono što dr Ginader naziva „klizanjem išijatičnog nerva“. Mnogi oblici bolova u leđima su uzrokovani prekomernim pritiskom na išijatični nerv – koji ide od donjeg dela leđa kroz kukove, zadnjicu i niz svaku nogu.

Opterećenje nerva, obično uzrokovano povredom, može izazvati upalu, bol i ponekad utrnulost u nozi. Išijasni klizači imaju za cilj da ublaže pritisak na nerv i uključuju savijanje noge prema plafonu dok ležite na leđima, s rukama spojenim oko unutrašnjeg dela kolena.

Ponovite ovo 15 puta sa svakom nogom, kaže dr Ginader.

Foto: Printscreen/TikTok/dr.dan_dpt

I na kraju, izvlačenje leđa pomoću mostova (guranje karlice nagore sa savijenim kolenima i prizemljenim stopalima) takođe će pomoći da se oslobodite naprezanja ili zarobljenih nerava.

Foto: Printscreen/TikTok/dr.dan_dpt

Ako bol ne popusti u roku od tri dana, dr Ginader savetuje da potražite medicinsku pomoć.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram